A létesítmény 2,8 milliárd forint állami támogatásból készül el, a kivitelezés az előzetes ütemtervek szerint több mint egy évig tart majd – tájékoztatta lapunkat a Pécsi Tudományegyetem.

Mint írja a PTE, az egyetem a Nemzeti Reprodukciós Módszertani Kutatóközpont létrehozására 1,7 milliárd, míg a Családbarát Szülészet pályázati program keretében további 301 millió forint támogatásban részesült, a forrásból egyrészt orvosi és kutatási
eszközöket szereztek be, másrészt ez az alapja a leendő beruházásnak.

A magyar állam további 807 millió forinttal támogatja a projektet, mely során bővül a reprodukciós központ, valamint átépítik és korszerűsítik a pécsi szülészeti és nőgyógyászati klinikát: tágas, modern fogadóteret alakítanak ki, és duplájára emelik a jelenlegi ágyszámot.

Családias, kétágyas, kényelmes kórtermeket hoznak létre.

Az ellátás a legkorszerűbb eszközökkel, kibővített laboratóriumokban zajlik majd, emellett önálló kutatólaboratóriumot is kialakítanak.

Dr. Várnagy Ákos, a reprodukciós központ szakmai vezetője mindennek kapcsán azt közölte:

A pályázatok másik célja, hogy a klinika szülészeti ellátását a családbarát elvárásoknak még jobban megfeleltessük. Ennek keretében megújul az összes szülőszoba, az intenzív osztály és a császármetszés utáni édesanyák megfigyelésére szolgáló kórtermek is. Ugyancsak teljes egészében korszerűsítik a gyermekágyas osztályt, melynek igen fontos része a kismamák kényelmét szolgáló légkondicionáló berendezés beépítése.

A több mint százéves klinika déli homlokzatának teljes körű felújítása is megvalósul a projekt keretein belül.

Íme a látványtervek:

A munkálatok alatt költözésekre, és átszervezésekre is sor kerül majd, először a szülészeti klinika és a szomszédos onkoterápiás intézet parkolóit zárják le részben a felvonulási épületek és a munkagépek helyigénye miatt – zárul a PTE közleménye.

Képek: univpecs.com