Csökkennek az adók Pécsett

Sok elemében kedvezőbb lesz az helyi adók rendszere jövőre Pécsett. Kevesebbet kell majd befizetni a közösbe, de például a nagy bevételt elérő cégeknek jobban a zsebükbe kell nyúlniuk. A trükköző szállásadókra viszont rossz idők jönnek.

hirdetés

Tavaly kényszerű, de szükséges lépésre szánta el magát az önkormányzat, amikor számos nagyvároshoz hasonlóan Pécsett is bevezette az építményadót, illetve a helyi adók igazságosabb elosztása mellett döntött. Menet közben azonban a város folyamatosan vizsgálta, elemezte a rendszer működését. Ezen tapasztalatok, illetve a lakossági észrevételek alapján pedig úgy döntött, jövőre változtat a helyi adók rendszerén.

– A módosításainkkal átláthatóbbá, igazságosabbá, teljesíthetőbbé tesszük új adórendszert. A változtatásokkal elsősorban a kispénzűek és a kisvállalkozások, a mozgásukban korlátozottak, nagycsaládosok, nyugdíjasok terheit csökkentjük – magyarázza Trombitás Károly, a gazdasági bizottság elnöke.

Januártól ennek megfelelően minden egyedül élő nyugdíjast kedvezmény illet meg. Eddig csak a 62 éven felülieknek járt 50 százalékos adómérséklés; ugyanekkora kedvezmény jár a háromgyermekes családoknak is. A mozgásukban korlátozottaknak nem kell majd adózniuk garázsuk után, de a magánszemélyeknek sem kell a melléképületeik után fizetniük.

A vállalkozások nagy része is kedvezőbb elbírálás alá esik, mint tavaly. Eddig attól függően, hogy belvárosi vagy külvárosi övezetben volt az üzlet, 1000-1200 forintot kellett fizetni négyzetméterenként. Jövőre nekik négyzetméterenként 850 forintot kell csak fizetniük, míg a termelési célokat szolgáló építmények után majd csak 800 forinttal adóznak.

Ezzel együtt a hitelintézetek, pénzintézetek, biztosítók, távközlési, energiaellátók, benzinkutak, bevásárlóközpontok, gyorséttermek négyzetméterenként 1700 forintot fizetnek majd.

Az idegenforgalmi adó befizetését az eddigieknél is nagyobb erőfeszítésekkel ellenőrzi Pécs, ugyanis korábban sok trükköző volt a piacon. A szállásadók egy része egyszerűen nem jelentette be a vendégeket.

– Azt szerettük volna elérni, hogy a komoly bevételeket és nyereséget elérő cégek lényegesen nagyobb mértékben vegyék ki részüket a közteherviselésből, míg a termelőüzemek, pécsi mikro- kis- és középvállalkozásoknak több maradjon – magyarázza Trombitás.

Bár jövőre helyi adókból nagyjából hasonló mértékű bevételeket vár Pécs, mint idén, a város célja, hogy a pénzügyi stabilitás hosszabb távon való fennmaradását követően a következő években tovább csökkentse a helyi adókat, ha lehet, újabb kedvezményeket érjen el.