Cuki kis kígyó: menők az egzotikus állatok!

Nem olyan könnyű rávenni magunkat, hogy egy kisállatot hozzunk a családba, akkor sem, ha már régóta vágyunk rá, hiszen ez egy óriási döntés. A kisgyerekes szülők közül bizonyára sokan szembesültek a problémával: gyermekük legfőbb vágya egy kis házi kedvenc, de nekik annyira nem hiányzik. Különösen úgy, hogy egyre népszerűbbek az egzotikus állatok. Akarna egy kígyóval együttélni?

hirdetés

A pécsi Misina Természet- és Állatvédő Egyesületnél nagy a forgalom, sokan érkeznek, hogy örökbe fogadjanak egy kisállatot. Farkas Tamás, az egyesület vezetője beszélt a tapasztalatokról.

– Legtöbbször azt látjuk, hogy egy állat megvásárlása egy közös családi döntés, legalábbis így érkeznek a Misinához a legtöbben. Mögötte persze biztos gyakran a gyerkőcök nyomása, unszolása áll. De nagyon fontos leszögezni: mi senkire sem erőltetjük rá az állatvállalást.

Nagyon sokan fogadnak örökbe kutyusokat

Sok gyerekre jellemző a „csak addig kell neki, míg meg nem kapja” magatartás, nincs ez másképp a kisállatoknál sem.

Viszont Farkas Tamás szerint az, hogy visszahozzanak egy állatot, szerencsére nagyon ritka, ezt legfeljebb a gazdák életvitelbeli változása indokolhatja.

És hogy milyen állatok a legkelendőbbek?

A vezető szerint a kutya örök sláger, valószínűleg az is marad. Magasan vezet az örökbefogadások terén. A cicák is kelendőek, de már jóval kevésbé. Az utóbbi időben viszont az egzotikus állatok iránt is jócskán megnőtt az érdeklődés.

– A tengerimalacokat már régebb óta szokták vinni, de egyre sűrűbben érdeklődnek a papagájok felől. És hüllőkből is egyre többet visznek – leginkább a teknősöket szeretik.

Az egzotikus állatok komoly veszélyeket is tartogathatnak

Szerinte azonban kényes dolog ilyen állatokat elvinni, mert sokan nincsenek tisztában vele, melyik fajok alkalmasak arra, hogy egy zárt környezetben éljenek együtt emberekkel huzamosabb időn keresztül, és melyikek nem. Farkas Tamás szerint sokszor a tartásukat illetően sem tájékozottak kellőképpen a gazdák, ez sok problémát okozhat a későbbiekben.