Már az anyakönyvünk is digitális

Várhatóan jövő júliustól megszűnnek a kézzel írt anyakönyvek, digitálisan fogják ugyanis vezetni az iratokat. Szakértők szerint az új verzió ügyfélbarát lesz, egyelőre azonban még az informatikai rendszere sincs kész.

hirdetés

Nem kell többé utazgatni, vagy heteket várni egy-egy kivonatra, hatósági bizonyítványra. A tervek szerint 2014 júliusától ugyanis jóval egyszerűbben juthatnánk hozzá a dokumentumokhoz, mert digitálisan vezetnék az anyakönyveket.

A Magyary Zoltán Közigazgatás-fejlesztési Program keretében megvalósuló átalakításokkal könnyebbé válhat tehát az ügyintézés, hiszen a dokumentumok bármelyik irodában kikérhetők lesznek, ezáltal sok utazást spórolhatnak meg az emberek – közölte korábban Rétvári Bence, a közigazgatási tárca parlamenti államtitkára.

Pécsett is rengeteg irat lesz

Ideje már a korszerűsítésnek, hiszen a mai rendszert 1895-ben alakították ki. Bár 2011-re már terveztek változtatást, úgy néz ki, az csak jövő nyárra valósulhat meg. A részleteket a héten kezdi el tárgyalni a parlament.

Az eddig külön kezelt adatok – például születés, halál, házasságkötés – egy nyilvántartásba fognak kerülni. Megszűnik viszont a házassági anyakönyv aláírása – helyette bevezetik a házasságkötési lapot, így az ünnepélyes ceremóniáról nem kell majd lemondaniuk a házasulandóknak.

Egyszerűsödik az ügyintézés

A program uniós forrásból valósul meg: az informatikai rendszer fejlesztése egymagában 1 milliárd forintba fog kerülni, ezenkívül az anyakönyvvezetőknek is részt kell venniük egy féléves képzésen a digitális átállás előtt.

Szilágyi Csilla, a pécsi hatósági főosztály igazgatósági osztályának vezetője érdeklődésünkre elmondta, hogy túl sok konkrétumról egyelőre nem tud beszámolni, hiszen még nem születtek meg a pontos döntések, és az informatikai rendszer sem áll készen.

– Az új rendszer várhatóan ügyfélbarát lesz, hiszen jövőre bárhol kikérhetjük majd az iratainkat, míg most csak lakóhely szerinti anyakönyvvezetés van. A dokumentumokat az irodáknak pedig minden év végén ki kell majd nyomtatni, ami a Pécshez hasonló nagy városoknak akár gondot is okozhat, hiszen ez rengeteg iratot jelent. Az új digitális verzió azonban minden esetben felül fogja írni a régi írottat – tudtuk meg Szilágyi Csillától.