Dinnyerazzia: jól vizsgáznak a pécsiek

Országosan dinnyerazziát tartanak a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal emberei és a megyei kormányhivatalok munkatársai annak érdekében, hogy kiszűrjék a rossz minőségű, illetve a kétes eredetű árut. A Pécs környéki termelők és eladók jól vizsgáznak az ellenőrzéseken. Az árak alacsonyabbak, mint tavaly, friss dinnyét azonban már csak néhány hétig vehetünk. 

hirdetés

Országos dinnyerazziát tartanak a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal emberei és a megyei kormányhivatalok növény- és talajvédelmi igazgatóságainak munkatársai. Az ellenőrzések július elején kezdődtek, várhatóan szeptember közepéig tartanak. A céljuk az, hogy ne kerülhessen piacra nem megfelelő minőségű és kétes eredetű áru, illetve a magyar fogyasztó csak ellenőrzött dinnyével találkozhasson a szezon alatt.

Míg tavaly többnyire csak a nagybani piacokat ellenőrizték, idén már a felvásároló telepeken, az áruházláncokban és az utak melletti árusítóhelyeken is feltűnhetnek az ellenőrök. A hazai címen forgalmazott import dinnyék kiszűrésének érdekében vizsgálják a dinnye származási helyét is, szélsőséges esetben pedig meg is semmisítik az árut. Az utóbbi években ugyanis elszaporodtak a külföldről behozott, ám hazainak mondott szállítmányok.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalnál azt közölték lapunkkal, hogy adataik szerint július végéig Baranya megyében 11 tételnyi görögdinnyét ellenőriztek. A vizsgálatok során az összes áru megfelelt a minőségszabvány feltételeinek, a tökfélék eredete nyomon követhető és visszakereshető volt.

Jó a minőség, de a mennyiséggel gondok vannak

 

A Baranya Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Igazgatósága már valamivel több vizsgálatot végzett Pécs környékén.

– Munkatársaink eddig 21 ellenőrzést tartottak, melynek során nagyjából 22 tonna dinnye (zömmel görög, körülbelül 10 százalékban sárga) mellett más zöldségféléket is szemügyre vettek. Az eredmények pozitívak voltak: Pécsett és környékén árumegsemmisítésre és büntetésre nem volt szükség, a jelölés és az eredetigazolás minden esetben rendben volt – tudtuk meg Kurucz Sándortól, a szervezet igazgatójától, aki hozzátette: tapasztalataik szerint a nagybani piacoktól az áruházakon át az útszéli árusig jellemzően mindenhol magyar dinnyét árulnak.

A dinnyetermelők és a kereskedők tehát jól vizsgáztak, nem úgy a dinnyeföldek. Ráduly László dinnyetermelő szerint ugyanis az idei termés – főként a hideg éjszakák miatt – nagyon gyenge volt.

– Már csak néhány tonna dinnye van a baranyai földeken, amit még nem szüreteltek le. Hamarosan azonban ezeket is leszedik, úgyhogy nem sokáig lehet már friss dinnyét kapni. Idén ráadásul a kevesebb termést is csak olcsóbban tudjuk eladni: a nagybani piacon nagyjából 60 forintba, míg az áruházláncokban körülbelül 100 forintba kerül kilója. Igaz, tapasztalatom szerint a kis mennyiséghez többnyire jó minőség párosul – mondta el lapunknak a vajszlói termelő, aki görög- és sárgadinnyével egyaránt foglalkozik.