Új, az eddiginél méltóbb és díszesebb sírhelyet kapnak a Zsolnay és Sulkowski család tagjai a Pécsi Központi Temetőben. Két generáció négy tagjának földi porhüvelye kerül díszparcellába az önkormányzat felajánlásának köszönhetően, április 20-án, pénteken.

Mattyasovszky-Zsolnay Zsófia lapunknak elmondta, nagyszülei, szülei kapnak méltóbb nyughelyet, illetve édesanyjának testvére, akinek a második világháborúban nyoma veszett, így pusztán neve áll a síremléken. A városvezetés felajánlásának köszönhetően a lehetőség megvolt, hogy minden családi sírt áthelyezzenek, de a család csak négyük esetében kérte az újratemetést. A család többi nevesebb tagjának síremlékeinél csak a védettséget igényelték.

Díszparcellát kap herceg Sulkowski Viktor (1870–1945) és felesége, Szilassy Paula (1888–1975). A herceg családja komoly, jelentőségteljes szerepet játszott a lengyel történelem évszázadaiban, a Szilassy család pedig a magyar református egyház megújításában a 19-20. század fordulóján. Ő maga komoly nemzetközi diplomáciai munkát végzett a Keresztyén Leányegyesület elnöknőjeként.

Sulkowski Mária és Mattyasovszky-Zsolnay Péter Endre

Gyermekük, Sulkowski Mária (1918–2007) és férje, Mattyasovszky-Zsolnay Péter Endre (1913–1994) is új nyughelyet kapnak. A férfi azoknak a Zsolnayaknak a legfiatalabb generációjához tartozott, akik még a gyárban éltek és dolgoztak. A házaspár elszenvedője volt az előző rendszer igazságtalanságainak: hosszú éveket töltöttek börtönben.

Ifjabb Sulkowski Viktor (1921–1944) neve is felkerül a díszparcellára, aki a második világháborúban tűnt el, Lengyelországban veszett nyoma.

Az exhumálás már megtörtént április 11-én, a megemlékezéssel egybekötött áthelyezés pedig 20-án, pénteken 13 órakor lesz, a Pécsi Központi Temető kápolnájában.

hirdetés