DK: kamu a tömeges belépés?

Határozottan cáfolja a tömeges belépéseket a Demokratikus Koalíció pécsi szervezője, Kunszt Márta. Szerinte egyébként sem a taglétszám, hanem az elért eredmény számít.

hirdetés

Országos  sajtóorgánumok tudni vélik, hogy egyre többen lépnek be a Gyurcsány Ferenc által gründolt Demokratikus Koalícióba. Mindezt azzal magyarázzák, hogy a baloldali érzelműek, látva a DK jó szereplését az EP-választáson, hisznek a párt erejében, s abban, hogy ősszel még komolyabb eredményt tudnak elérni.

Ezzel együtt megy a matek, hogy mégis hány tagja lehet a DK-nak. Az Origo.hu információi szerint 9200 tagjuk van országosan, és mindössze egy hét alatt közel 900-an léptek be hozzájuk. A párt pécsi szervezője, Kunszt Márta ugyanakkor azt mondta, hogy ő nem tapasztalt tömeges belépést.

– Nincs semmilyen felfutása a dolognak, hetente egy-két ember jelentkezik tagnak, ugyanúgy, ahogyan korábban – mondta Kunszt. – A szervezeti tagságunk néhány száz fő, nem vagyunk sokan.

Kunszt azonban ennél pontosabb számot nem akart mondani, mondván, az nem tartozik a nyilvánosságra. Ő azért nem akar erről beszélni, mert ebből mindenféle következtetéseket vonnak le, hogy ki az erősebb párt – aminek nem sok értelme van szerinte.

Ugyanakkor a heti 1-2 belépővel számolva 2011 őszétől, a párt megalakulásának idejétől fogva, nagyjából 300 tagjuk lett Baranyában. Úgy tudjuk, hogy nem elsősorban az MSZP-t elhagyva lépnek be a pártba, hanem a baloldallal szimpatizálókat sikerül megszólítaniuk.

Ezt erősítette meg Fuchs Gábor, az MSZP megyei elnökhelyettese is. Mint mondta, éppen a sajtóhírek kapcsán nézett utána kilépéseknek, de az elmúlt két hónapra visszamenőleg nem történt ilyen Baranyában, tehát a választások után nem hagyták el a tagok a szocialista pártot.

Érdekesség, hogy az Együtt-PM-nek országosan van annyi tagja, mint a DK-nak lehet itt helyben. Berkecz Balázs, a párt regionális politikai igazgatója azt mondta, ők ügyelnek arra, hogy valóban az tudják a tagjaik között, akik valóban elkötelezettek, figyelnek arra, kik lépnek be hozzájuk. Országosan azonban több tízezer aktivistájuk is lehet. Elmondta azt is, hogy ők sem tapasztaltak nagyobb belépési hullámot, ráadásul náluk tagfelvételi van, sőt hosszú próbaidő után válik valakiből “rendes” tag.