Drogok: sok pénz kellene

A tesztek a füvet kimutatják, de a komolyabb cuccokat nem

Drog

hirdetés

A minap fogadták el az új drogellenes stratégiát, amely ugyan ma még csak papíron fogalmazza meg, mi lenne a kívánatos, hosszú távon viszont lehet haszna. A pécsi Szemelyácz János szerint sok pénz kellene a megelőzésekre. Zacher Gábor toxikológus pedig úgy vélekedik, a mai 8-10 éveseket kell megcélozni.

A kábítószerezés visszaszorítása, a megelőzés, az ártalomcsökkentés és az oktatási intézményekben folyó felvilágosítások erősítése is a célja az új, 2013 és 2020 közötti időszakra szóló nemzeti drogellenes stratégiának, amelyet a közelmúltban fogadott el az országgyűlés.

A szakma nagy része támogatta az új elképzelést, de a hozzáértőkben így is maradtak kérdések. A pécsi drogambulancia vezetője, Szemelyácz János például azt mondja, akkor lesz haszna a szövegnek, ha az állam is belenyúl a zsebébe.

– Sok dolgot még ez a legújabb stratégia sem vesz figyelembe, hiszen nem szól kellően a már szenvedélybetegként élőkről. Az irat elsősorban a józan többség érdekeinek védelméről, a megelőzésről szól, s abban erős, miként lehet, kell távol tartani a drogoktól az embereket – vélekedik Szemelyácz.

Ha nem lesz pénz, mit sem ér a papír...
Szemelyácz: ha nem lesz pénz, mit sem ér a papír…

Szerinte sok múlik egyébként majd azon, mi szerepel a stratégiát követő cselekvési tervben, amit három hónapon belül kell elkészíteni.

– Ebben már szerepelnie kell a konkrét tevékenységeknek és a hozzájuk rendelt pénznek. Ha valóban olyan szép summát költ a kormány drogmegelőzésre, mint ahogy az ígéretek szólnak, komoly lehetőségek lesznek a prevencióban; máskülönben nem; akkor duma marad az egész – tette hozzá a szakember.

Zacher Gábor, országszerte ismert toxikológus részt vett program kidolgozásában.

Ő úgy nyilatkozott a minap, hogy a drogok kapcsán a mostani kiskorúak irányába kell megtenni a legkomolyabb lépéseket. Szerinte a mai 8-10 évesekhez kell szólni, mert ők lesznek, akik 2020 környékén az aktív szerhasználói korba kerülnek. – Ha eljutunk oda, hogy annak a populációnak csak 15 százaléka próbálja ki a kábítószert, az már siker, jelenleg ugyanis a 18. életévüket betöltőknél 50 százalék ez az arány – mondta el a szakember a közmédia egyik műsorában a minap.

Bár a mai fiatalok részéről általános véleményünk nincs, jó pár középiskolást is megkérdezett lapunk, mi a véleményük. Legjobban talán a 17 éves Laci foglalta össze mondandójukat.

– Ma minden középiskolás találkozik a drogokkal, főleg a könnyű szerekkel, szintetikus, olcsó anyagokkal; nagy részük egyszer-egyszer vagy hétvégenként él is vele. Ennek oka szerintem, hogy ezt látják a többiektől. Ha a mai kicsiket nevelnék úgy, hogy eszükbe ne jusson szerekhez nyúlni, ha oktatási tananyag lenne, ha a szülők több tájékoztatást kapnának, talán megváltozna mindez – mondta Laci.

Abban a drogos témakör összes szereplője egyetért viszont, hogy amíg lesznek szerek, lesznek használók is, s amíg bizonyos országokban legális például a marihuána használata, addig nálunk is lesznek fogyasztók.