Dzsámi: 70 éve nem volt ekkora felújítás

A dzsámi altemploma is megnyílik, a falak restaurálása már szintén finisben

Dzsámi, felújítás 010

hirdetés

Szorgos munka indult meg az elmúlt hetekben Gázi Kászim dzsámijánál, ugyanis uniós forrásokból kívül-belül felújítják a templomot. A 170 milliós kivitelezést 90 százalékban pécsiek végzik; hetven éve nem volt ilyen horderejű munka az épülettel kapcsolatban.

Kíváncsi szemek övezték az elmúlt a hetekben a Széchenyi téri dzsámit, Pécs büszkeségét és jelképét. Mostanában viszont kevésbé a turisták, sokkal inkább az itt élők nézelődnek hazánk legnagyobb oszmán emlékének falai alatt. A templomot ugyanis szinte teljesen körbeállványozták, s megindult a munka 450 éves épületnél.

Dzsámi, felújítás 001

– Kívül-belül meg fog újulni a középkori épület közel 170 millió forintból, uniós források felhasználásával. Jelenleg az állványról a falak felújítását, tisztítását végezzük üvegporral, majd a kupola alatti háromszögeknél cseréljük a rézlemezeket – mondta lapunknak Magyari Csaba a felújítási munkákat végző MB-Bau tulajdonosa.

Zajlik a déli homlokzat előtt lépcsősor bontása is, ugyanis az ez alatt húzódó raktár helyett látogatófogadó központot hozunk létre.

Dzsámi, felújítás 006

Míg kívül 90 százalékban pécsi kétkezi munkások végzik a kivitelezést, felújítást, belül az ország legjobb restaurátoraival dolgoztat a cég, ugyanis felújítják a Gebauer-freskókat, renoválják az üvegeket, az ablakokat is.

A felújítás érinti a teljes altemplomot is, amely eddig a turistáktól, pécsiektől elzárva várta sorsát a felázások miatt. – Ezért a dzsámit a következő hónapokban teljesen körbeássuk, megállítjuk a beázást, hogy a látogatók ismét betekinthessenek az épületrészbe – mondja Magyari -, majd a külső talapzati burkolatot is korhű mészkőre cserélik a mostani mosott betonról.

Dzsámi, felújítás 012

Kitért rá: a dzsámit végre akadálymentes útvonalakkal is ellátják, s toalettet is kap a templom. A nemrég kezdődött munkák jövő év nyarára, legkésőbb augusztusra fejeződnek be.

Farkas Béla plébános lapunknak – egy korábbi sajtóhírt cáfolva – elmondta, az építkezések alatt is működik a templom, azaz nyitva áll a hívők és a turisták előtt is. Hétfőtől szombatig 10 és 14 óra között, vasárnaponként 12 és 16 óra között lehet bemenni.

Trebbin Ágost pécsi helytörténész lapunknak azt mondta, az utóbbi hetven évben nem volt ilyen horderejű munka a 450 éves épületen. Legutóbb 1939 és 1940 között Körmendy Nándor tervei szerint északi irányba modern stílusban kibővítették. Két évtizeddel később oszmán építészeti hagyományoknak megfelelően alakították vissza a kupolát is, mert a barokk és historizáló átalakítások teljesen kiforgatták az épületet eredeti jellegéből.

[box title=”Megújul más is”]A Széchenyi téri dzsámi mellett másra is jut az egyházmegye által elnyert 1,5 milliárdos uniós forrásokból. Felújítják a Székesegyház dél-keleti tornyát és kilátóként látogathatóvá teszik. A Bazilika teljes déli hajója megújul, vezetett csoportoknak megmutatják a püspökség érdekesebb, kulturális és turisztikai szempontból legizgalmasabb tárgyait, megnyitják a Püspöki Pincészetbe vezető titkos alagutat, a titokzatos „Texas-bárt”. Felújítják a Martyn-Házat, de a Csontváry múzeum épületének homlokzata is új arculatot kap.[/box]

 • Mítoszromboló

  Azzal én tisztában vagyok, hogy valamikor Katolikus templom állt ott, de be kell lássuk, a félholdas mecset, minden, csak nem szent Benedek temploma. A lerombolással nem meg nem történté teszünk valamit, hanem eltávolítjuk, ami nem oda való. Ezen az elven minden elnyomó nemzet “emlékére” lehetne szobrot meg imádati helyet felállítani, mintha volna okunk büszkének lenni rá. Különös gondolkodás. Nem elfelejteni akarjuk, ami volt, de ha lehet, nem emlékeznénk olyanra, ami szenvedést okozott a nemzetnek. Hangsúlyozom, nem egy emlékműről van szó, amin az áldozatok vannak megemlítve, mint egy holokaust tábla előtt, hanem konkrétan egy imádati helyről. Ráadásul egy olyan mecsetről, ami nem magyarországon, hanem Törökországban elterjedt iszlám imádatot mozdítja elő. Kérdés, hogy mit keres egy keresztény imádat (volt) helyén egy Iszlám imádati központ? Mi ez ha nem annak meggyalázása, hogy a Török nemzet anno legyőzte a magyarokat, uralkodott rajtuk 143 évet és annak bizonyítására, hogy az Ő Istenük nagyobb, rátolta a mecsetét a mi templomunkra. Egyértelmű megalázás, még az sem véletlen, hogy épp azokból a kövekből lett felépítve a mecset, mely az Ő dicsőségüket hírdeti. Végül is nincs ezzel semmi baj, ha mondjuk Ankarában lenne ez az egész. De ugye ott sem látni Hunyadi János katolikus templomot arra emlékezve, hogy egyszer kétszer alaposen elagyabugyálták török nemzetünket :-DDD

 • Mitoszromboló…

  OLVASSON ! – sokat ! ( pl. ehhez a témához is )
  Pl. ilyesmiket : a város főterén (Széchenyi tér) késő középkori templom állt,a Szt.Bertalan templom. Ezt a törökök – valószínűleg 1579-ben- lebontották és anyagából felépítették Gázi Kászim pasa dzsámiját. A török uralom 143 évig tartott – és elég sok mindent lebontottak,bár építettek is – stb. Régen bebizonyosodott, hogy lebontással/ eldózerolással “megtörtént dolgokat, meg nem történtté tenni nem lehet ! ” Szerencsés, hogy “elődeink” nem úgy gondolkodtak, mint pl. ön !

 • Mítoszromboló

  Lehet csak nekem bűzlik ez a felújítás projekt, de miért van az, hogy az alig 40 évig elnyomó szovjet uralom minden nyomát el tudtuk tüntetni, de a 150 éves török uralomra mintha még büszkék is lennénk, és felújítjuk az Ő imádati helyüket. Kész nonszensz és megmagyarázhatatlan baromság. Hát nem ledózerelni kellett volna már 500 éve? Ez az igazi magyar hungarikum gondolkodás!:-D Magyarázza meg valaki, hogy miért akarunk emlékezni egy 150 éves elnyomásra??? Más kérdés egy csata helyszínén egy műemlék, például mohácson, de egy imádati helyet, egy török imádati helyet a félholdal a tetején még fel is újít egy magát kereszténynek valló nemzet??? Nekem ez baromi furcsa, de lehet csak az én agyamban nem áll ez össze.

 • Gyuri

  Gabika megnyugtatlak szép lesz hisz mi csináljuk :)))

 • gabika

  remélem legalább a ˝szép˝Széchenyi térre fog hasonlítani ha kész lesz,mert ha nem akkor nagyon ki fog lógni a VÁROS KÉPBŐL 🙂