Egy nap alatt 60 törés

Hiába lenne kötelező, mégis alig akadnak olyanok, akik letakarítják házuk, üzletük, bérleményük előtt a járdát. Nemtörődömség következménye: törött csontok városszerte. Bírság viszont alig.

hirdetés

A pécsi önkormányzat még 2008-ban hozott rendeletet arról, hogy a városban miképpen kell elvégezni a hó- és síkosság-mentesítést a járdákon. A jogszabály szerint az adott ingatlannak tulajdonosa, bérleménynek bérlője, intézmény működtetője, vagyis azok használójának kell gondoskodnia az ingatlana határa és a közút közötti kiépített, vagy kiépítetlen felület takarításáról.

A városüzemeltetési feladatokat ellátó Biokom Kft. szóvivője, Lóczi Szidónia szerint a cég köztereken dolgozik, így például az ő dolguk a Széchenyi tér, a Kossuth tér megtisztítása, valamint a fenti jogszabály hatáskörén kívül eső területek rendbetétele – másutt a lakosság feladata a gyalogos utak megtisztítása.

Fájdalmas tud lenni

A cég ennek érdekében 350 helyre tett ki mentesítő anyagot is, amelyek ha elfogynak, azt csak újra kérni kell a Biokomtól.

A jogszabályt azonban kevesen veszik komolyan. A nemtörődömségnek pedig rengeteg sérülés a következménye.

A Pécsi Tudományegyetem traumatológiai klinikájának vezetője, dr. Vámhidy László szerint csak vasárnap 58 beteget láttak el, zömében súlyosabb törésekkel. A sérültek közül legtöbben a jeges járdákon csúsztak el.

Mint mondta, nem csupán a nehezebben közlekedő időseknek kellett orvosi segítség, hanem minden korosztályból kerülnek ki betegek. A docens figyelmeztetett arra is, hogy ez a szám még nem közelíti meg az ilyenkor szokásos napi százas beteglétszámot sem, így a nagyobb roham még hátravan.

A rendelet betartását a közterület-felügyelőknek kellene ellenőriznie.  A felügyelőség vezetője, Schranz Richárd szerint a rosszabb időjárási viszonyok miatt a hétvégén fokozottan ellenőrizték a járdákat a kollégáik, de többször is bekopognak oda, ahol veszélyes szakaszokat találnak. Csak akkor büntetnek, ha a felszólítás ellenére sem lapátolják el a havat az érintettek.

Tavaly egyébként mindössze tizenöt esetben szabtak ki bírságot ilyen mulasztások miatt. Ennek összege általában öt- és tízezer forint között mozog.

 

Ön mennyire büntetné meg azokat, akik nem takarítják a havat a házuk, lakásuk előtt?

Eredmények

Loading ... Loading ...

 • Anonim!

  Tisztelt Pécsma!

  A tettyei sétányt is meglehet nézni, tiszta jég, és csúszós az egész sétány, főleg a Tettye térnél, meg a Lépcső sor után, korcsolyázni lehetne rajta, Semmi sikosság mentesítés nem volt, csak letolták a havat,
  Üdv Tettyei Lakos

 • szemle

  Érdekes hogy megint büntetni akarnak, ez nekem nagyon tetszik.

 • Hozzászóló

  Mit takarítottak el órák alatt?????
  Ne vicceljen már, a szombati hó vasárnap reggel még rá volt fagyva az Árkád előtt az utakra.
  Az pedig a belvárosban van.

 • Re: 1

  Majd amikor a te hozzátartozód, pl fiad, lányod, anyád esik hanyatt és töri el a kezét azért, mert a szomszédod cseszett ellapátolni a havat, akkor másként látod. Másrészt, mindenki sír ebben a városban, hogy így nincs eltakarítva a hó, meg úgy nincs eltakarítva… miközben csak azok NEM TAKARÍTANAK, akik pofáznak!

 • Javaslat

  Akasztani nem lehetne? Vagy megkövezni esetleg azt aki nem takarítja el a havat a háza előtt?