Egyetemi klub is lesz a Zsolnay-negyedben

Alapvetően változtatná meg Pécs kulturális életét Vincze Balázs, a Zsolnay Örökségkezelő ügyvezetője. Egyebek mellett háromévente megrendezendő nagy nemzetközi fesztivált, új egyetemi klubot hozna létre, de a mostaninál szélesebbre tárná a kulturális negyed kapuit is.

hirdetés

Csütörtökön délelőtt kötetlen beszélgetésen mutatkozott be a sajtó képviselőinek Vincze Balázs, a Zsolnay Örökségkezelő Nkft. szeptember elejétől regnáló új ügyvezetője. A szakember a szervezet életében az elmúlt hetekben lezajlott változásokról, a város kulturális szerepét megerősíteni hivatott projektekről, jövőbeni elképzeléseiről számolt be.

vincze balázs, balett, zsolnay, hl04

Noha a tervezett nagyobb állami szerepvállalásról egyelőre még nincs kormánydöntés, a ZSÖK új szerkezeti struktúrája alapvetően meghatározza majd a cég jövőbeni feladatellátását. Vincze Balázs szerint a magasabb költségvetésnek köszönhetően tíz évre előre s – az eddigiektől eltérően – nyugodtan tervezhetik a jövőt, amelynek egyik kiemelt célja, hogy az immár a városimázsért és -marketingért is felelős szervezet nyitottabbá váljon a város felé.

vincze balázs, balett, zsolnay, hl02

– Fő cél, hogy minden értelemben nyitottabb legyen a Zsolnay Kulturális Negyed, ugyanúgy, mint a ZSÖK további egységei. Szorosabb együttműködésre törekszem a város többi művészeti és kulturális intézményével, amellett, hogy kell kivinnünk a programokat a városba. Például egy háromnapos fesztivál első napját Kertvárosban rendeznénk, így vennénk rá a városlakókat arra, hogy ha elégedettek, akkor a következő napokon ellátogassanak a negyedbe – hangsúlyozta az ügyvezető.

Néhány példa
Vincze Balázs néhány konkrétumot is felsorolt jövőbeni tervei közül. A fiatalok és az egyetemisták megszólítása érdekében egyfajta közösségi teret, egyetemi klubot alakítana ki a negyedben. Az eddig fesztiváloktól eltérően a megrendezendő programok mindegyike egy-egy társadalmi réteget szólítana meg, tematizálva azokat, elkerülve azt, hogy a rendezvények csak a berúgásról szóljanak. A negyedhez tartó útvonalak biztonságosabbá tételét pedig a városvezetés ígéretei szerint hamarosan megoldják.

Vincze kitért arra is, hogy noha minden évben elkészítették a város egész évre szóló kulturális naptárát, annak nem volt igazán gazdája. Ezért minél nagyobb összhangot kell teremteni a város és a ZSÖK programjai között, hogy ezentúl egységes városi kultúrpolitika folyjon.

Számítanak a fiatalokra is.
Számítanak a fiatalokra is.

– Az utóbbi időben számháborúvá változott a városi intézmények tevékenysége, főként arról szóltak a különböző fesztiválok, hogy hányan látogatták a programokat. Én azt szeretném, hogy kevesebb, de minőségibb programok és rendezvények legyenek.

vincze balázs, balett, zsolnay, hl01

E célok között szerepel egy háromévente megrendezendő nagy nemzetközi fesztivál megrendezése, hiszen az EKF során lehetőség lett volna egy nagyszabású programsorozat létrehozására, de annak megvalósítása végül elmaradt.

Ami a ZSÖK személyi változásait illeti, Móczár Gábortól azt várja, átgondolt koncepciót dolgozzon ki a szervezet és a város nemzetközi kapcsolatainak erősítésére, hiszen a szervezet sikeréhez Pécs városát kell a nemzetközi figyelem középpontjába állítani. Magyar Attila gazdasági igazgató személyében pedig egy szakmailag felkészült szakember segítségével tenné szigorú, célirányos, biztos gazdálkodási alapokra a szervezet költségvetését. Rajtuk kívül természetesen számít Márta István, Páva Zsolt polgármester kulturális főtanácsadójának szakmai véleményére is.

  • PávaKakas

    Páva Kókad kakas talpnyalója.Efféle emberek miatt tart ott pécs ahol tart.egy múltjától megfosztott narancsba burkolózótt szemétdomb lett városunk, ahol Orbán-cár Páva Kakasa és hitvány Barom-fi udvara kapirgál

  • realista

    A Márta itt megbukott…akkor miért számít rá és miért ad millióért tanácsot a Pávának, ha már egyszer félretették?