Egyházé lehet a gyárvárosi iskola

A Pécsi Egyházmegye átvenné a Szieberth Róbert Általános Iskola működtetését az államtól. Az egyeztetések már meg is kezdődtek, a szülőket is tájékoztatták a lehetőségről. A katolikusok így a Török István utcai iskola után egy újabb, a keleti városrészben lévő iskolát tartanának fenn. 

hirdetés

A Török István utcai intézményt még a bezárás réme is fenyegette – mivel egyre kevesebb diák járt az iskolába -, de 2012-ben a katolikus egyház átvette az intézményt és azóta is gondoskodik fenntartásáról. A Pécsi Egyházmegye most egy újabb sulit készül átvenni, méghozzá a Gyárvárosban lévő Szieberth Róbert Általános Iskolát.

Az elképzelésről már egy közös szülői értekezleten is beszámoltak a Pécsi Egyházmegye képviselői Udvardy György megyéspüspök jelenlétében. A lapunknak nyilatkozó egyik szülő szerint a tanárok és az odajáró gyerekek szülei is bizakodóak és úgy gondolják, előnyük származna abból, ha egyházi fenntartásúvá válna az iskola, javulhatna az intézmény finanszírozása és az oktatás színvonala is. A tanárok és a tantárgyak is maradnának, a hittant viszont fokozatosan vezetnék be a tantervbe.

A Pécsi Egyházmegye sajtóosztálya megkeresésünkre közölte,  törekvésük, hogy a lelkipásztori munka mellett biztosítsák a családoknak azt is, hogy a gyermekek katolikus iskolába járhassanak, mivel ez jelenleg nem valósul meg, ezért szeretnék intézményhálózatukat bővíteni.

A püspökség közlése szerint ugyanazok a törvények vonatkoznak az egyházi intézményekre is, mint az államiakra, igaz ez a tananyag tartalmára, szerkezetére, módszertanára, tantervekre, tankönyvekre egyaránt.  Amitől más a katolikus intézmény, az a felekezeti hitoktatás – közölték.

Döntés még nincs, a közeljövőben minden szülő még írásban elmondhatja véleményét a váltásról. Az új szerződést a Pécs Egyházmegye, a jelenlegi fenntartó a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ, valamint a pécsi önkormányzat köti meg. Ez a szerződés, illetve az önkormányzat közgyűlési jóváhagyása április folyamán születhet meg.

Pincehelyi Renáta