Egyre többeknek sikerül munkába állnia Baranyában

Jó úton halad Baranya a foglalkoztatás növelése terén – hangzott el a sajtótájékoztatón, ahol az idén februárban indult, három éven át tartó Paktum projekt tanulságairól számoltak be.

hirdetés

2017 elején indult a Paktum projekt, fő célja az, hogy hátrányos helyzetű, munkaerőpiacról kiszorult embereket támogatással, felkészítéssel visszailleszti a munka, a foglalkoztatás világába, különösen Baranya nyugati területeire fókuszálva.

Horváth Zoltán kormánymegbízott elmondta, évente több milliárd forint áll rendelkezésre a munkaerőképzéshez a megyében. A vállalkozókat egyre inkább arra ösztönzik, hogy olyan munkahelyeket hozzanak létre, amelyek hosszabb távon is fenntarthatóak.

A Paktum projekt a megyei önkormányzattal partnerségben zajlik. Nagy különbség a különféle TOP és GINOP projektekhez képest, hogy a megváltozott munkaképességűek csak ebben a programban vannak jelen, ők csak itt jelentenek célcsoportot.

– A vállalás szerint a Paktum projekt keretén belül három év alatt két és félezer embert kell bevonni a munkaerőpiacra. Jelenleg ennek a tíz százaléka már teljesült, időarányosan jó a teljesítmény – mondta el. – Mindez nem egyszerű feladat, hiszen rengeteg a rendelkezésre álló forrás: majdnem 25 millió forint jut a megyében csak a foglalkoztatás ösztökélésére – mondta Horváth Zoltán.

Horváth szerint időarányosan jól állnak a projekttel

– Jelen pillanatban a munkanélküliségi ráta 9,5%, de van mit tenni, hiszen tizennégyezer főt még mindig el lehetne helyezni a programban.

A munkaerőpiac bővítését különböző programokkal is ösztökélik, ilyen volt például a nagy sikerű Állásbörze is nemrég.

Horváth Zoltán szerint nagy eredmény, hogy a létrejött beruházások igényeire reagálva már 63 főt sikerült foglalkoztatni a megyében.

Nagy Csaba, a Baranya megyei közgyűlés elnöke szerint jelenleg a Paktum a legnagyobb foglalkoztatási projekt a térségben.

Elmondta, már minden készen áll arra, hogy a munkanélküliségi helyzeten segíteni lehessen. Nagy feladat ez, hiszen egy több mint háromszáz településből álló megyéről van szó. Az összetett útvonalhálózat nehezen megközelíthetővé teszi a munkahelyeket.

– Több olyan gazdaságilag hátrányos terület van még a régióban, ahol nagyon sokat kell dolgozni ahhoz, hogy egy-egy embert sikeresen be lehessen emelni a munkaerőpiacra – vélekedett.