Olcsóbb lesz fenntartani a Zsolnay-negyedet

A ngyedben éjjel sem áll meg az élet

Miután Orbán Viktor és Páva Zsolt megállapodtak a várost érintő legfontosabb fejlesztésekről, Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkárt kérdeztük, milyen hatásai lehetnek ennek például az EKF-es beruházások fenntartására.

hirdetés

Mint azt korábban megírtuk, a kormányfő és a polgármester arról állapodott meg, hogy Pécsen a következő években többek között előnyt élveznek az ipari parki fejlesztések, egy aquaparkot is magában foglaló sport- és szabadidőközpont létrehozása, s a kulturális főváros programban létrehozott intézmények, épületek fenntartásának megváltoztatása.

Hoppál Péter kulturális államtitkár és pécsi országgyűlési képviselő is azt mondta lapunknak, hogy a bejelentések komoly fejlődést hozhatnak a megyeszékhelynek. A legfontosabb szerinte, hogy legalább 90, de akár 200 hektárral is megnövekedhet a pécsi ipari parkok mérete, emellett több hektárnyi üzemcsarnok épül. Ez szerinte ma már elengedhetetlen a befektetők megjelenéséhez.

Kevésbé megy a pécsiek zsebére
Kevésbé megy a pécsiek zsebére

Elmondta: a beruházások elősegítésével pár éven belül Pécs képes lehet felzárkózni Győr, Székesfehérvár szintjére, azaz megtörténik a város újraiparosítása, s lesz munkája mindenkinek, aki akar dolgozni.

Szintén nagyon fontos Hoppál szerint, hogy a kormányfő hangsúlyozza Pécs kulturális centrum jellegét, aminek következtében az újonnan létrehozott intézmények állami finanszírozása jelentősen növekedik a tervek szerint. Ennek mikéntjét Hoppál elnökletével, a gazdasági tárca, az emberi erőforrás minisztérium, a Miniszterelnökség és a pécsi önkormányzat részvételével egy munkacsoport vizsgálja a következő időszakban.

– Egyértelmű a cél: államtitkárként és pécsi képviselőként is azt szeretném, hogy a Kodály Központ, a Zsolnay Kulturális Negyed és a Zsolnay Örökségkezelőhöz tartozó intézmények (többek között a világörökségi helyszínek, a Művészetek Háza – a szerk.) legalább 10-15 százalékkal több forrásban részesüljenek, emellett a pécsi önkormányzatnak csak jelképesen kelljen részt vállalnia a finanszírozásból – jelentette ki Hoppál.

Pécs és az állam ma 500-500 millió forintot költ évente ezekre, Hoppál pedig azt szeretné, hogy az állami támogatás egymilliárd forint fölé nőjön. Ugyanígy a legmagasabb, nemzeti intézményi státuszt élvező Pannon Filharmonikusoknál is hasonló arányeltolást javasol az államtitkár. A zenekart jelenleg ugyanis 200 millióval dotálja az állam, s 350 millióval Pécs.

Az államtitkár elmondta: egyelőre nem lehet tudni, mennyi valósul meg a fentiekből. Annak ugyanakkor örülne, ha már a hamarosan kialakuló 2016-os állami költségvetésben erőteljesen megjelennének a pécsiek igényei. Ennek alapja, mondta, hogy a kulturális negyed, a Kodály Központ már ma is országos hatókörűek, sőt, a határokon túlról is vonzanak látogatókat. Hoppál vélekedése szerint eljött az idő, hogy a Nemzeti Színház, az Operaház vagy a Művészetek Palotája mellett a pécsi intézmények is érdemesek legyenek az országos kulturális intézményeket megillető központi finanszírozásra.