Eldőlt: Pécsen épül a gigaméretű naperőmű

Fusion x64 TIFF File

Még az év végére elkészülhet az a napelempark, amelyet Tüskésréten építenek 3,5 milliárdos uniós támogatásból. A projekt kapcsán Páva Zsolt polgármester és Csizi Péter országgyűlési képviselő tartott sajtótájékoztatót csütörtökön.

hirdetés

A jelenlegi állás szerint az MVM Hungarowind kezdheti meg a 3,5 milliárd összértékű beruházást Tüskésréten, a pécsi erőmű egykori zagyterén. A Magyar Villamos Művek leányvállalata által megvalósítandó projektet kiemelt jelentőségűvé nyilvánította a kormány, ezért annak a szoros határidők miatt még az idén meg kell valósulnia.

Csizi Péter országgyűlési képviselő szerint a mostani beruházást illetően a kormány olyan partnert keresett magának, amely négy feltételnek is meg tud felelni: az adott település fontosnak tartja a környezetvédelmet, amely elkötelezett a megújuló energiaforrások tekintetében és amelynek már vannak tapasztalatai és végül amelynek van akkora szabad területe, amely elegendő Közép-Európa egyik legnagyobb napelemparkjának befogadásához.

– Az elmúlt öt esztendőben a teljes távhőszolgáltatást megújuló energiával végezzük, tavaly átadtuk a szennyvíztelepünkön egy bioerőművet, ami a Tettye Forrásház teljes áramigényét megtermeli, és európai szintű már a szemétszállítás is – érvelt a kormány döntése mellett a honatya, aki hozzátette, hogy az elmúlt években 80 milliárd forintnyi EU-s támogatást menedzselt a város.

napelem, hl02

A 7 megawatt teljesítményű erőmű Közép-Európa egyik legnagyobb naperőműve lesz, ami 140 ezer négyzetméternyi napelemet foglal magában, s 1600, átlagos négyfős család egész éves energiaigényét képes előállítani. Magyarországnak az EU felé tett vállalásai között szerepel, hogy 2020-ig a felhasznált energia 15 százalékát napenergiából kell megtermelnie. A projektnek köszönhetően A naperőművel a tervek szerint annyi szén-dioxid-kibocsátást lehet megtakarítani, amennyit egy autó több mint 40 millió kilométeren át termel.

Páva Zsolt polgármester mindehhez hozzátette, hogy a város az elmúlt években kiemelten törekedett arra, hogy környezettudatos magatartást folytasson.

– Vadásztunk arra a lehetőségre, hogy Pécs milyen módon tudna naperőművet létesíteni a területén. A kormánynak köszönhetően ez a beruházás meg tud valósulni Tüskésrét 20 hektáros területén. Mindez az MVM vezetősége, a pécsi erőmű és a város között kialakult kiváló együttműködésnek következtében jöhet létre.

A beruházásnak december 15-ig kell megvalósulnia az előző uniós ciklus terhére, s a későbbiekben a következő fejlesztési források felhasználásával egy további erőmű létrehozása is megvalósulhat Tüskésréten.

 • GyörgyiLívia

  Esetleg beköltözhetnénk Önökhöz, hogy mi is észleljük?

 • Benjámin Kurilla

  Érdekes, nálunk nem az.

 • Fóris Béla

  Elővettem, rizsa az egész rezsicsökkentés!

 • Benjámin Kurilla

  Elő kell venni egy mostani számlát meg egyet a rezsicsökkentések előttről, és össze kell hasonlítani ár és fogyasztás szerint.

 • Fóris Béla

  Ténylegesen semmit sem érzékeltünk a “rezsi csökkentésből”, csak annyit hogy a szolgáltatók horribilis összegeket tüntetnek fel, amit állítólag “megtakarítottunk”.

 • Mátis László

  Hát persze, hiszen van rezsicsökkentés! 😀 😀 😀

 • Fóris Béla

  Legalább olcsóbb lesz az áram a pécsieknek?