Boncolható testeket várnak

Sokan nem bírják a holttestek látványát, egy orvos számára azonban megkerülhetetlen, hogy anatómiai tanulmányai alatt boncolnia kelljen. De vajon miként kerülnek a testek az egyetemekhez és mi lesz azokkal a boncolások után? Kik jelentkezhetnek, és milyen feltételeknek kell megfelelniük? 

hirdetés

Az emberi test felépítésének megismerése nélkülözhetetlen ahhoz, hogy az orvosok később eredményesen végezhessék munkájukat. Hiába léteznek ugyanis modellek, ezek a boncolást nem tudják helyettesíteni. Az orvostanhallgatóknak ugyanis tökéletesen ismerniük kell a szervek elhelyezkedését, hiszen megfelelő ismeretek hiányában a bonyolult diagnosztikai eljárásokkal (CT, MRI) készült képeket sem lehet értékelni.

A pécsi orvostanhallgatóknak három félévnyi kötelező anatómiai tanulmányt írnak elő. Ezen időszak alatt csoportokban boncolnak egy-egy tetemet. Másfél év alatt így mindenki sorra kerül, akit pedig különösen érdekel a boncolás, az választható tárgy keretében részt vehet a speciális készítmények elkészítésében is.

Ezen kívül a hallgatók harmadéves korukban Kórbonctanon és később Igazságügyi Orvostanon is vizsgálnak emberi testet. Ezek célja „csak” a halál megállapításának oka, így az gyorsabban lezajlik. Ugyanakkor ehhez is elengedhetetlen a megfelelő anatómiai ismeret.

 

Ábrákon és modelleken nem lehet mindent megtanulni

 

Dr. Horváth Judit, a PTE Anatómiai Intézetének igazgatóhelyettese lapunknak elmondta, hogy több mint 1500-an rendelkeztek úgy, hogy haláluk esetén az orvoskarhoz kerülhet a testük:

-Ha valaki a listán szereplő személyek közül meghal, azt a kórháznak, vagy az illető családjának kell jeleznie. Ez általában 25 és 50 között változik évente, ami éppen elég ahhoz, hogy az oktatás zavartalanul folytatódhasson – tudtuk meg dr. Horváth Judittól, aki azt is elárulta, hogy sok a 40 év körüli, illetve az annál is fiatalabb felajánló.

Az Anatómiai Intézet saját honlapján várja a jelentkezőket: betegeket és egészségeseket egyaránt. Az igazgatóhelyettes szerint a felajánlók gyakran azt említik, hogy azért jelentkeztek, hogy segítsék az orvosképzést, vagy például hálásak egy őket, illetve családtagjukat kezelő orvosnak. Az elhunyt családja azonban még visszakozhat a boncolás előtt. Hiába jelentkezett ugyanis rokonuk, ha a halál beálltát követően a család mégis úgy dönt, hogy inkább eltemetné hozzátartozóját.

-A boncolást követően – melyre néha több évnyi tárolás után kerül sor – azonban az egyetem maga vállalja, hogy hamvasztással együtt eltemeti a felajánló testét a pécsi köztemetőben, kivéve, ha a család maga kíván erről gondoskodni. A híresztelésekkel ellentétben azonban egyetlen anatómiai intézet sem fizetett a felajánlóknak– oszlatta el a tévhiteket az orvos.

 

Az egyetem gondoskodik a temetésről
(forrás:http://an-server.pote.hu/TWF/TFW.htm)

 

Az intézet igazgatóhelyettese kiemelte: hallgatóiknak mindig hangsúlyozzák, hogy milyen kivételes lehetőség az, hogy egy emberi testen tanulhatnak. A kar munkatársai és a diákok pedig minden évben (október végén) egy ökomenikus szertartás keretében megemlékeznek azokról, akik holtukban is az orvosképzést szolgálták.

[frame]

Szervátültetés

Dr. Horváth Judit elmondta, hogy a magyar törvények lehetővé teszik a szervátültetést abban az esetben, ha valaki hirtelen elhunyt és egészségesek a szervei. Ugyanakkor az igazgatóhelyettes hozzátette: tudomása szerint a gyakorlatban erről előbb megkérdezik a hozzátartozókat is. Az Anatómiai Intézet igazgatóhelyettese úgy vélekedik, hogy ez az egyik oka annak, hogy kisebb nálunk a transzplantációk száma, mint Nyugat-Európában.

-Segítene, ha nálunk is lenne egy sor a jogosítványon, vagy a személyin, ahol azt lehetne jelölni, hogy ki járul hozzá a szervdonációhoz. Ugyanakkor fontos lenne, hogy mindenki beszéljen erről hozzátartozóival – vélekedik Dr. Horváth Judit.

[/frame]

 • Dr. Horváth Judit

  Felajánlóink nagy többsége nem anyagi okok miatt jelentkezik felajánlónak, hanem azért, mert tudja, hogy a magas színvonalú anatómia oktatás nélkülözhetetlen az orvosképzésben, vagy mert így látja biztosítva hogy tisztességesen el lesz temetve és gondoskodnak az emlékéről, sírjáról. Minden esetben igaz, hogy aki felajánlja magát, attól nem idegen a gondolat, különben nem tenné… Köszönet illeti őket nemes elhatározásukért!

 • Tiborc panasza

  Az igazán morbid az, hogy miközben az orbánizmus élveboncolja a jogállamot és a szociális piacgazdaságot, magyarok millióinak nincs pénze sem az emberi minőségű élethez, sem a tisztességes temetéshez.

 • cyrydream

  Judit! Szerintem csokipuszta megjegyzése szellemes volt. Hogy a szegény ember saját maga ássa meg sírját az nem morbid dolog volt, amit ezek megszavaztak! Nézz magadba!

 • judit

  Kedves “csokipuszta”! Ez felettéb morbid és faragatlan megjegyzés volt,ha csak ennyi telik tőled,inkább tartsd meg a primitiv véleményedet a hozzád hasonlóknak és magadnak.

 • E

  Kedves Herczegh-Kovács János!

  Ez igazán nagyon kedves,sőt, több, mint kedves gesztus Öntől! Én hallgatóként nem tudok róla, hogy lenne ilyen megkötés, de az anatómia intézetben készséggel, gyorsan válaszolnak bármilyen formájú megkeresésre (akár emailben is).

  Eva

 • herczegh-Kovács János

  Én már régen eldöntöttem hogy a holttestemet a tudomány számára felajánlom.De eddig nem tudtam hova kell fordulni.Most már ezt is tudom.A feleségem szerint aki 80kilónál nehezebb azt nem fogadják el.Vajon igaz ez?