Elektromos kukáskocsi cirkál Pécsen

Teljesen környezetkímélő, nulla emissziós, elektromos meghajtású szemeteskocsi fog egy hónapon át cirkálni mostantól Pécs utcáin. A tesztüzemet végző jármű teljesítményét, fogyasztását fogják vizsgálni a szakemberek. Ha jól teljesít, lehetséges, hogy nemsokára több is megjelenhet halkan zümmögve az utcákon.

hirdetés
Uránia Mozi

Impozáns látványt nyújtott csütörtök délután a városháza előtt az az elektromos kukásautó, ami egy hónapon át vendégeskedik majd városunkban.

Girán János alpolgármester elmondta, ha megfelel az elvárásoknak az autó, akkor az lesz a cél, hogy minél több elektromos jármű kapcsolódjon be a hulladékgazdálkodásba. Pécs számára kiemelten fontosak a környezettudatos intézkedések – a közelmúltban számos lépést tett a városvezetés, amely a Zöld Főváros cím elnyerése felé mutat.

Hosszabb távon cél, hogy a benzines, környezetszennyező, zajos kukásautókat lecseréljék a költséghatékonyabb, halkabb, környezetkímélő járművekre – nyilatkozta a politikus.

kukásautó2
Száz százalékig magyar jármű

Dr. Kiss Tibor, a Biokom Nkft. ügyvezető igazgatója ismertette, több város is szerette volna elsőként tesztelni az elektromos kukásautót, többek között a főváros is. A választás főként földrajzi adottságai miatt esett végül Pécsre. Az emelkedőkkel, lejtőkkel tarkított város remek helyszín arra, hogy tesztüzemben vizsgálják az áramfogyasztást, a töltéskor felhasznált árammennyiséget és egyéb paramétereket, mivel minden lassítás, fékezés, megállás és gyorsítás pluszenergiát emészt fel. Ezért is különösen fontos egy környezetbarát jármű, kiváltképp egy olyan településen, ahol igen magas a légszennyezettség.

kukásautó3
Kiss Tibor bízik a próbaüzem sikerességében

A kukásautó töltése pluszköltséggel nem jár, speciális töltőberendezést nem igényel. A debreceni Electromega Kft. által fejlesztett, Scania alvázra szerelt, száz százalékig magyar gyártmány hatórás töltésből képes egy teljes műszak megtételére. A beszerzési ára ugyan igencsak magas, de használata évente több millió forintos üzemanyag-megtakarítást hozhat.

kukásautó1
Az autó nem, csak a bádogkukák lesznek hangosak

Hirdetés

3 HOZZÁSZÓLÁS

  1. Na igen, és az is baromság, hogy a “lassítás, fékezés, megállás” is plusz energiát emészt fel… Ugyan is a hibrid/villamos meghajtású járművek ilyenkor energiát termelnek…
    Mintha “benzin”t(gázolajat) termelne a kukásautó 🙂

  2. Benzines kukásautókat kellene lecserélni? Nem inkább dízelek azok? Vagy Pécs fejlődése elakadt valahol a 20-as években?

  3. 0 emissziós nincsen, mert az aksikat a 80%-ban széntüzelésű szénerőművekből töltik fel. bocs, h megmondtam. olvassál – nemesít

Comments are closed.