„Senki nem tudta nála érdekesebben bemutatni a múltat, de történetei sajnos most egy időre véget értek” – írják róla kollégái a pécsi Janus Pannonius Múzeum honlapján. Kárpáti Gábor számos Pécsen és környékén végzett régészeti feltárás szakmai vezetője volt. Neki köszönhetjük, hogy ismerjük a római kori Sopianae-t, 1991 tavaszán ő találta meg Janus Pannonius sírját.

Kárpáti Gábor 1943-ban született Komlón, ott nőtt fel, a bányászvárosban érettségizett 1962-ben. A prágai Károly Egyetemen szerzett régész-politológus diplomát, ekkor tanult meg a csehen kívül olaszul, angolul, németül, lengyelül, és spanyolul. Polihisztor műveltségére jellemző, hogy két egyetem (PTE, MOME) több karán is oktatott régészetet, művészettörténetet, valamint építészettörténetet – írja róla a JPM honlapja.

Neve szinte minden jelentős baranyai régészeti területen, vagy műemlék helyreállításánál feltűnik. Szakterülete a középkor volt, emellett sok római kori és újkori lelőhelyet is feltárt. Kárpáti Gábor találta meg Janus Pannonius feltételezett sírját 1991-ben, a pécsi székesegyház altemplomában, továbbá ő lelte meg a pécsi világörökségi helyszín szimbólumává váló bronz krisztogramot 2001-ben.

Pécs városától Pro Urbe díjat kapott.