Elkerülné a pécsi dugókat? Segítünk!

Szerencsére Pécs nem a kilométeres forgalmi dugójairól híres, de azért akad a városban pár olyan útszakasz, amelyeket bizonyos időközönként hajlamosak a pécsi autósok megtelíteni. Ha pedig kialakul a dugó, jönnek a dudálások, a káromkodások, a felesleges felháborodások. Épp ezért utánajártunk annak, hogy hol, mikor, miért és mennyi ideig állnak Pécsett az autók. Mindezt pedig egy dugótérképen is megmutatjuk, csak hogy megkönnyítsük a pécsi sofőrök dolgát.

hirdetés

Vannak olyan sofőrök, akik rezzenéstelen arccal tűrik, ha belefutnak egy pár száz méteres dugóba, de valljuk be őszintén, ritka az ilyen hidegvér. Mert hát nincs is idegtépőbb érzés annál, amikor egy szép zöldhullám után hirtelen előtűnik egy masszív torlódás. Ugyan Pécs nem a mérföldes dugókról híres, de azért is okoznak gondokat a forgalmi torlódások. De hol számíthatunk ezekre, mikor, miért és mennyi ideig szívhatunk, ha belekeveredünk egybe? Pécsett a forgalomszámlálást a Biokom végzi, tehát megtudakoltuk tőlük, hogy mi a helyzet dugófronton.

Vegyük először a Hungária utat. A rövid, de mindig forgalmas útszakaszon a Biokom adatai alapján a reggeli órákban és délután 4-5 óra körül alakul ki egy kisebbfajta közlekedési pokol.

hungaria_ut

Ugyanezekben az időszakokban válik vészessé az Ifjúság út-Kodály Zoltán út-Kálvária-domb szakasza is. Míg a Hungárián körülbelül 10 perc alatt kiszabadulhatunk a torlódásból, addig ez a hosszabb szakasz kora reggel akár háromnegyed órára is bedugulhat.

kalvaria_ifjusag

Ezeknek a dugóknak az oka a Biokom szerint leginkább a munkába/munkából induló pécsiek miatt hirtelen megugró forgalomban kereshető, illetve abban, hogy az emberek ilyenkor viszik és hozzák oviba vagy iskolába kisgyerekeiket.

siklosi_ut

Van még egy zsúfolt hely, amit nem lenne rossz elkerülni – már ha lehetne. Ez pedig a Siklósi úton található – szintén reggel és délután. Ebbe a néha komolyabbra forduló torlódásba pedig a Biokom szerint azért ütközhetünk bele gyakrabban, mert egyszerűen „kevés a kettő híd”.

Ha esetleg Önök tudnak még máshol kialakuló pécsi dugókról, kérjük kommentben jelezzék azokat.