Kész Pécs legújabb látványossága

középkori egyetem1

hirdetés

Péntektől bárki beléphet Magyarország első egyetemének rekonstruált épületébe, hiszen a napokban befejeződött a pécsi székesegyház mögött lévő területen a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő félmilliárdos rekonstrukciója.

Az épület egy nagyteremből és kisebb termekből áll. Az egykori egyetemi tantermek fölé védőépületet emeltek, amely egyben az ország első egyetemét bemutató kiállításnak is helyszínt biztosít.

Az 1367-ben alapított és Zrínyi Miklós téli hadjárata idején, 1664-ben lerombolt középkori egyetem feltárása 1985-ben kezdődött.

középkori egyetem12

A kutatók román kori falmaradványokat, oszlop- és szobortöredékeket, valamint egyebek mellett gótikus és reneszánsz emlékeket, faragványokat találtak, az Aranyos Mária kápolnában pedig felfedezték az intézmény fenntartójának, Koppenbachi Vilmos pécsi püspöknek a síremlékét. Bár a feltárást követően hozzáláttak az épület helyreállításához is, a munkálatok befejezéséhez szükséges forrást a nemzeti vagyonkezelőnek 2011-ben sikerült biztosítania.

Az épület péntektől 10, 12, 14 és 16 órától tekinthető meg egyénileg és csoportosan. Ezt követően minden hétvégén péntektől vasárnapig ugyanezekben az időpontokban fogadják a vendégeket a létesítményben. Érdeklődni a 72/224-755-ös telefonszámon vagy az info@pecsorokseg.hu e-mail címen, illetve Cella Septichora Látogatóközpont recepcióján lehet.

Páva Zsolt vette át a kulcsát az Magyar Nemzeti Vagyonkezelő főigazgatójától, Marjay Gyulától
Páva Zsolt vette át a kulcsát az Magyar Nemzeti Vagyonkezelő főigazgatójától, Marjay Gyulától

Páva Zsolt polgármester az épület keddi ünnepélyes átadásakor azt mondta, Pécs egy újabb, a múlt emlékeit hűen közvetítő beruházással gazdagodott. Szerinte Pécs identitása három területen gyökerezik: a késő római ókeresztény emlékeken, az első egyetemen és Zsolnay Vilmos életművén. Azt mondta, bár a történészek vitatkoznak rajta, hogy pontosan a jelenlegi helyen folyt-e oktatás 1367-ben, s azt követően, a pécsieknek és a turistáknak mindenképpen iránymutatást ad az itt folyó szellemi munkáról, ha a helyszín csak szimbolikus is.

A beruházás a következő időszakban folytatódik, hiszen az épületben kiállítást alakítanak ki őszig.

középkori egyetem

A tárlat összefogja és bemutatja a későközépkori Pécset, a pécsi püspökvár történetét, Magyarország első egyetemének történeti dokumentumait, az egyetemi élet, az oktatás folyamatát, valamint betekintést enged a török kori Pécs egy szeletébe is. Az Aranyos Mária kápolnában Vilmos püspök síremlékének maradványait állítják ki, továbbá LCD televízió, makettek, az épület rekonstrukciójának panorámája, kőfaragványok, tablók, valamint számítógépes terminál segíti a látogatót az értelmezésben és a kulturális mondanivalóhoz történő hozzáférésben.

A középkori egyetem megnyitásával Magyarország első, 1367-ben nyitott egyetemének mindennapjaival ismerkedhetnek meg az ide érkezők, ezért európai tekintetben is komoly vonzerőt jelent a fejlesztés. A székesegyház és az egyetemépület mögött, a városfal belső oldalán futó sétány pedig a helyieknek jelent újdonságot: egyedülálló környezetben, csodálatos panorámával a székesegyházra lesz itt lehetőség kikapcsolódásra, sétálgatásra, pihenésre.

[box title=”Díjakat adtak át”]Az ünnepélyes átadón két új városi kitüntetést is átadtak. A kiemelkedő tudományos munkáért járó Vilmos Püspök-díjat Kovács L. Gábor, a PTE kutatója, az ifjú tehetségeket megillető Márk Tamás-díjat Szabó Attila, a matematika- és fizikaversenyek rendre kitűnően szereplő résztvevője kapta.[/box]

  • Kéti

    Szuper! A park gyönyörű, többször volt alkalmam megcsodálni! Nagyon szükség volt már egy ilyen szépséges,nagy, nyitott parkra a város szívében. Remélem vigyázni fogunk rá!