Berobbant Pécsre a magyar dinnye

Elkezdődött az idei dinnyeszezon az Ormánságban, a frissen szedett tökfélék már megtalálhatók a megbízható kofáknál. Közel hatezer hektáron ültettek görögdinnyét, a szakemberek becslése szerint akár negyedmillió tonna dinnye is teremhet. A finom gyümölcs kilónkénti ára a következő hetekben akár száz forint alá is csökkenhet.

hirdetés

Egyre többen fogyasztják a jó minőségű görögdinnyét Magyarországon, ami részben a kormány által öt éve indított kampánynak is köszönhető. A földművelésügyi tárca parlamenti államtitkára a mostani kampány kezdetekor azt mondta, hogy a magyar dinnye frissebb az importárunál, másrészt közel 11 ezer család él Magyarországon dinnyetermesztésből, így az ő egzisztenciájukat segítik a fogyasztók, ha hazai gyümölcsöt vásárolnak.

Ledó Ferenc, a FruitVeb Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet elnöke lapunknak elmondta, hogy Magyarországon az idei évben 5800 hektárnyi görögdinnyét ültettek a gazdák – főként a jelentős dinnyetermesztő területeken, Békésben, Baranyában és Szabolcsban, s mintegy 240 ezer tonna termés várható.

– Most indult a magyar dinnye szezonja, mostantól van olyan mennyiség, hogy – ha az idő is kegyes lesz a termelőkhöz, akkor – augusztus végéig folyamatosan kapható lesz a magyar görögdinnye a piacokon.

Előbb a békési és a baranyai gyümölcsökhöz juthatunk hozzá, köszönhetően a vidékeken alkalmazott eltérő termesztéstechnológiai szempontoknak.

– A déli országrészben a korai ültetés a lényeg, azaz erős palántát ültetnek, amelyeket fóliával takarnak le, s már április közepén kiültetik a növényeket, ezért érik be ennyire korán – mondta a szakmai szervezet elnöke.

Idén is kiváló minőségűek az ormánsági dinnyék

A közel negyedmillió tonna dinnyéből mintegy 75 ezer tonnát exportálnak, 70 százalékuk főként Lengyelországba, Németországba és Csehországba.

– Belföldön a legnagyobb forgalmat még mindig az áruházláncok bonyolítják le, ennek ellenére a dinnyét szinte mindenhol, úton-útszélen árulják. Ha jó lesz az idő, akkor jó lesz a dinnyefogyasztás is. Eddig nem lehet panasz sem a mennyiségre, sem a minőségre – hangsúlyozta a szakember.

Az Ormánságban 600 hektáron termesztenek dinnyét a gazdák, a nagyon ízletes baranyai dinnyéket már lehet kapni a piacokon és az árusítóhelyeken.

– Hogy a dinnyéket minél kevesebbet kelljen mozgatni – hiszen magasak a szállítási költségek -, az ormánsági dinnyék nagy része ebben a körzetben, azaz Baranyában fogy el, csak egy kis részük kerülhet esetleg a Balatonra.

Ami pedig az árakat illeti, a termelők arról már letettek, hogy legalább annyit kapjanak egy kiló gyümölcsért, mint amennyibe egy gombóc fagylalt kerül.

– Pedig a termelési költségek is megnövekedtek. A termelőnél akkor marad egy kis haszon, ha legalább 60-70 forintos termelői átlagárat kapnak. Most, a szezon elején egy kicsit többet kapnak, de idővel egyre kevesebbet – mondta a szakember.

Ez azt jelenti, hogy jelenleg 130-150 forintért lehet kapni kilónként a dinnyét, ami a szezon vége felé közeledve akár jóval a száz forint alatti fogyasztói árat is elérheti majd.