Pécsi közbiztonság: javítanának

Több fontos, a város életét hosszú távon befolyásoló kérdésben is döntött a közgyűlés csütörtökön. Szó volt többek között a rendőrség munkájáról, a Pécsi Vízműről, az építményadóról, és a közgyűlés működési szabályai is változtak.

hirdetés

Frissítve (17:10) – Felgyorsultak a döntések

A közgyűlés a napirendi pontok nagyjából felének a tárgyalását fejezte be délután ötre. A nagyobb vitákat tartogató előterjesztéseken túl vannak a képviselők, döntenek még az este folyamán többek között a Pécsi Vízmű Tettye Forrásházba való olvasztásáról (ezt megírtuk korábban), a Zsolnay Örökségkezelő hiteléhez járulnak hozzá, s bérlakásokat jelölnek ki értékesítésre.

Közgyűlési tudósításunkat befejezzük.

Frissítve (16:38) – Közbiztonsági tanácsokat gyűjtenek

Minden közgyűlési politikai erő részvételével közbiztonsági tanácsadó testületet hozott létre a közgyűlés. A csoport szeptemberig gyűjti össze a tapasztalatokat, a pécsiek javaslatait, s juttatja el észrevételeit a rendőrségnek.

Frissítve (16:29) – Emléktáblát állítanak Csorba Győzőnek

Emléktáblát állíttatnak Csorba Győző (1916-1995) Kossuth-díjas írónak életműve elismeréseként. A sötétszürke gránitból készülő alkotást az író egykori pécsi, Damjanich utcai házához vezető telek kapuján helyezik el.

Frissítve (16:16) – Több kamera az utcákra

Az önkormányzat bővíti a térfigyelő kamerarendszert: összesen mintegy negyven készülék figyeli a jövőben a frekventáltabb, kiemeltebb kockázatú területeket. Különös egyetértés volt a képviselők között ugyanis ellenzék és városvezetés is egyetértett a fejlesztés szükségességéről. Többen megjegyezték, hogy a kamerák képeit tüzetesebben kellene vizsgálni, hogy beavatkozzanak még az esetleges bűnesetek bekövetkezte előtt.

Frissítve (15:51) – Elvetették, de fontolgatják a csökkentést

A többség leszavazta az MSZP javaslatát, ám azt a polgármesteri módosítót elfogadta, hogy az adóiroda vizsgálja meg az MSZP-s javaslat következményeit. Páva Zsolt

már korábban felkérte az adóirodát, hogy tegyen lépéseket az igazságosabb teherviselés kidolgozására. Az elképzelések szerint csökkentenék az adók egy részét is.

Frissítve (15:21) – Rástartolunk a Cantatra

Gazdasági társaság alakul júniusban a 2015 nyarára, Pécsre tervezett Europa Cantat nemzetközi kórustalálkozó lebonyolítására.

A városi közgyűlés csütörtöki döntésének értelmében a fesztivál teljes pénzügyi és szervezési feladatait ellátó Europa Cantat Pécs 2015 Nonprofit Kft.-t félmillió forintos tőkével az önkormányzat, a Magyar Kórusok, Zenekarok és Népzenei Együttesek Szövetsége és a bonni székhelyű Európai Kórusszövetség – Europa Cantat alapítja, ügyvezetője Móczár Gábor, a szövetség elnöke lesz. A szervezet működését Pécs összesen 10 millió forinttal segíti.

Frissítve (14:41) – Adócsökkentés: sokat kér az MSZP

Adókat csökkentene az MSZP: a párt szerint a város gazdálkodása jó, stabil, az állam átvállalja az adósságok 70 százalékát. Schmuck Roland, a párt képviselője azt mondta, kérik, hogy az építményadó mértékét 65 négyzetméter alatt csökkentsék nulla forintra. A párt tízezer aláírást gyűjtött össze a cél érdekében.

Hegyi Ákos, a Fidesz-KDNP képviselője elmondta: a lépés félmilliárdos hiányt okoznak a költségvetésnek, ami egyelőre túl nagy elvonást jelentene, ráadásul a szocialisták kérése a több ingatlannal rendelkezőket is megszabadítaná az adófizetési kötelezettségtől. Három példát is elmondott: ekkora összeg fedezi az összes pécsi bölcsőde működését vagy tíz busz megvásárlására lenne elég, illetve ennyiből lehet működtetni a pécsi közvilágítást. – Bármennyire szép a szándék, ezt az elvonást a mai költségvetés nem tudja elviselni – mondta Hegyi. A kérés egyelőre komolytalan szerinte.

Őri László fideszes képviselő azt mondta, részletesebb vizsgálatokra van szükség a helyi adó csökkentésére, a polgármester már korábban elrendelte ennek kidolgozását. Mint mondta, igazságos teherviselésre lesz szükség, azaz a rászorulóknak kell kedvezményt adni, a tehetőseknek erre nincs szükségük.

Frissítve (12:58) – Jön az ebédszünet

A közgyűlés a több módosító indítványról is szavazott, de ezeket elvetette a többség, végül változatlan formában fogadták el az új működési szabályzatot. A közgyűlés ezt követően szünetet rendelt el. Fél háromkor folytatják a munkát.

Frissítve (11:45) – Megbüntetik a renitens képviselőket

Módosítani kell a közgyűlés működési szabályait. Páva Zsolt polgármester szerint erre azért van szükség, mert folyamatosan szükség van a rendszer finomhangolására a tapasztalatok után, ráadásul a törvényi háttér is változott.

Nyőgéri Lajos (MSZP) azt mondta, elfogadják a törvényi alapú változtatásokat, de változik a közgyűlési ülések rendfenntartásának szabályozása is. Szerinte nem jó dolog, hogy ötezer forintos bírságot vezetnek be azok ellen, akik eltérnek a napirendtől, vagy személyeskednek a városházán.

A tervezet szerint az bírságolható, aki az „adott ülésen ismételten másokat sértő, a testülethez méltatlan, nem illő kifejezést használ, magatartást tanúsít, a napirendtől ismételten eltér, vagy személyes érintettségével kapcsolatos bejelentési kötelezettségét elmulasztja”.

– A levezető elnök szubjektíven dönthet, amíg nincsenek konkrét szabályok, nem támogatjuk a tervet – mondta Nyőgéri, megemlítve, hogy a rendszabályozás amúgy is csak az ellenzéki képviselőket érinti majd. A szocialistákkal együtt az LMP sem támogatta a rendszabályozást, a jobbikos Gyimesi Gábor viszont igen.

Frissítve (10:51) – Dakos: üldözésben jó a rendőrség

Dakos József, megyei rendőr-főkapitány a felvetésekre reagálva azt mondta: nem tudja, hogy mi miatt gyenge a pécsiek szubjektív biztonságérzete, de elmondta: minden évben van egy vagy két ügy, ami rontja a közhangulatot.

Dakos József és Korontos Zoltán, a megyei és a városi főrendőr

Elmondta ugyanakkor: a tetteseket kivétel nélkül napok alatt elfogták; a felderítési mutatók kifejezetten jók. Elismerte viszont: jobb megelőzni a bűnt, mint üldözni. Hozzátette ugyanakkor azt is: a rendőrség minden tőle telhetőt megtesz azért, hogy a szubjektív biztonságérzet közelítsen az objektív adatokhoz. Évente mindig van azonban egy-két eset, ami romba dönti a munkájukat, rontja a pécsiek hangulatát.

Frissítve (10:31) – Gyimesi: titokban maradnak az ügyek

Gyimesi Gábor (Jobbik) szerint az emberek nagy része nem fordul a rendőrséghez, nem tesz feljelentést a jogsértések után, mert az emberek szerint „semmi értelme nincs ennek”. Megjegyezte: a statisztika sokkal rosszabb lenne, ha mindenki bejelentené az egyes eseteket, ezért arra buzdította a pécsieket, lépjenek, ha problémát tapasztalnak.

Frissítve (10:09) – Kővári: Mindenki tehet a biztonságért

Tóth Bertalan (MSZP) szerint jobban kell támaszkodni a polgárőrök szolgálatára, a szervezeteket jobban kellene támogatnia a városnak. Ezzel együtt a rendőrségnek a rendelkezésre álló feltételeket is jobban ki kellene tudnia használni vélekedése szerint. Keresztes László Lóránt (LMP) azt kérte a városvezetőtől, gyűjtsék össze, mire lenne szüksége a rendőrségnek, hogy még jobban tudja végezni a munkáját. Kővári János (ÖPE) azt mondta, a statisztika az embereket nem érdekli, csak a saját biztonságérzetük. Szerinte nem egyedül a rendőrség feladata a biztonságról való gondoskodás: mi, pécsiek is tehetünk arról, ha bajba kerülünk, vagy ha körülöttünk más bajba kerül. Jobban kellene figyelni, elővigyázatosnak kellene lenni – mondta.

Frissítve (09:41) – Hoppál: több járőrt az utcákra!

Korontos Zoltán városi rendőrkapitány beszámolót tartott a rendőrség elmúlt éves munkájáról. Mint mondta, több statisztika javult, azonban nőtt a betörések és a személy elleni bűncselekmények száma is. Összegezve azt mondta a kapitány, hogy Pécs bűnügyi adatai nem minősülnek rossznak, s évről évre folyamatos a javulás a legtöbb területen.

Hoppál Péter, a Fidesz-KDNP frakcióvezetője megjegyezte: a városban nem jó a szubjektív biztonságérzet, szakadék van a statisztikák és a pécsiek véleménye között. Éppen ezért fontosnak tartotta, hogy a közterületeken növekedjen a járőrök száma. – Az emberek akkor érzik magukat biztonságban, ha mindennap, rendszeresen rendőröket látnak az utcákon; a pécsiek több jelenlétet várnak – mondta Hoppál.

A közgyűlés ünnepi ceremóniával vette kezdetét: a város megválasztotta az Év Rendőrét és az Év Tűzoltóját is. Előbbi címre Pál Ágnes, a pécsi rendőrség munkatársa lett érdemes, utóbbira Deáki László tűzoltó főtörzszászlós. Mindkettő kimagasló szakmai teljesítménye okán érdemelte ki az elismerést.

 • Bornemissza

  Politikusaink nyilatkozatai alapján a világhíres magyar pálinka már megkezdte hódítását a pécsi képviselőtestületben…

 • Hotter

  Olvasni kéne a hireket: a kirivó büncselekmények a PECH kategóriába tartoznak. Egyébként igenis van rend, és csak a rasszista nevezi bandáknak a REJTETT ERŐFORRÁST.

 • BG

  Nézem a PécsTV-n a közvetítést és felháborít hogy egyes politikusok és a rendőrök is a médiát teszik felelőssé (“pánikot kelt a média” vagy hazudik) azért, mert a pécsiek nem érzik biztonságban magukat a városban. Ez bullshit! Semmi köze a médiának ahhoz, hogy 4-5 fős bandák mászkálnak esténként a városban, hogy annyi az erőszakos kéregető és hajléktalan, hogy rossz egyedül végig menni a belvároson, és ahhoz sincs köze a médiának hogy fiatal nőket támadnak meg. Nem a médiát kell okolni amiért beszámol olyan dolgokról amik érdeklik az embereket. A média dolga ez. A rendőröké meg az, hogy rend legyen!

 • Pecsman

  Feljelentést szerettem volna tenni gépkocsi rongálás ügyében, könnyen beazonosítható tettessel (szemtanú volt az ügyben), bementem a Vargha Damján utcába a főkapitányságra az ott lévő rágozó, öntelt kollegájuk mindent megtett, hogy elálljak a feljelentéstől. Elmondta, hogy milyen sokat kell várnom és ugyse lesz meg a tettes. Vicc ez az egész! Dúl pécsen a bünözés, azt hogy egy-egy kiemelt ügyet megoldanak nem azt jelenti hogy rend van.