Ennyit keresnek a nehéz szakmákban

Miután Hofekker Ferenc, a pécsi buszos szakszervezet vezetője sztrájkra – sőt, éhségsztrájkra – buzdította a bérüket keveslő pécsi buszsofőröket, úgy gondoltuk, hogy megnézzük néhány hasonlóan nehéz szakmában a kereseteket. 

Mint ismert, éhségsztrájkot hirdetett a Tüke Busz Zrt. mellett működő Független Demokratikus Szakszervezet érdek-képviseleti vezetője. Hofekker Ferenc úgy képzeli el a buszos éhségsztrájkot, hogy “közben a szalonna a hűtőben lenne”. A szakszervezetis szerint azért van egy ilyen sztrájkra szükség, mert a városi közösségi közlekedés új fonódó hálózata és munkaszervezés miatt a sofőrök sokkal kevesebb pénzt kapnak, mint korábban.

Mennyire lesz biztonságos az élet éhes sofőrökkel?
Mennyire lesz biztonságos az élet éhes sofőrökkel?

A Tüke Busznál 2015-ben a teljes munkaidős buszsofőr-állomány átlagosan bruttó 239,309 forintot keresett, míg 2016 januárjában ez az összeg bruttó 236,401 forint volt. Egy kezdő buszsofőr a pécsi cégnél jelenleg bruttó 190-200 ezer forint körül keres.  Egy bírósági keresetlevélből kiderül, hogy Hofekker a Tüke Busz Zrt.-nél – mikor még ott dolgozott – bruttó 365,000 forintot kapott, később, elbocsátása után, 2015-ben a Független Demokratikus Szakszervezettől 300,000 forintot vihetett haza.

Ennek tükrében megnéztük, hogy mennyit keresnek alsó hangon a hasonlóan kemény, a mindennapi életben elengedhetetlenül fontos munkát végző kezdő ápolók és mentők, rendőrök és tanárok.

Minimálbért keresnek az ápolók
Minimálbért keresnek az ápolók

Illés József, a pécsi egyetem integrált egészségügyi szakszervezetének titkára közölte, egy kezdő ápoló – akárcsak egy szintén újonc mentőtiszt – a minimálbért kapja, azaz bruttó 111 000 forintot. A 9 éve dolgozó ápolók ugyanezt kapják, és az újak is, a bértáblában foglalt béreket ugyanis elérte a minimálbér. Idén ugyan egy bérkiegészítésnek köszönhetően 150 ezer forintra emelték ezt az összeget, de ez csak egy egyszeri alkalom volt. Természetesen egy ápoló fizetése is változhat, az ügyeletekkel, túlórákkal, éjszakázásokkal, és az esetleges kockázatokért járó plusz pénzekkel.

A járőrök munkája nehéz, de bérük gyorsabban változik
A járőrök munkája nehéz, de bérük gyorsabban változik

Egy kezdő rendőrjárőr bére bruttó 200,980 forint. A rendőröknél azonban rendkívül összetett az előmeneteli rendszer és a fizetések változását befolyásoló tényezők, tehát szinte alig akad olyan eset, hogy egy járőr mondjuk 40 évig járőr marad, ezért a pénzért. Összehasonlításképp: egy szintén kezdő nyomozó bruttó 324,660 forintot keres pályája elején – tudtuk meg a Független Rendőrszakszervezettől.

Pályájuk elején nem keresik agyon magukat
Pályájuk elején nem keresik agyon magukat

Egy főiskolai végzettséggel rendelkező, diplomás gyakornoktanár a fentiekkel szemben bruttó 182,700 forintot keres, míg egy egyetemi végzettségű gyakornoktanár bruttó 203,000 forintot visz haza egy hónapban, az éves költségvetési törvény szerint.

Hirdetés

2 HOZZÁSZÓLÁS

  1. S közben a cikket megrendelő “nagyjaink” mosolyognak az Audi bőrüléséből kinézve.. Lám összeugranak majd az emberek a cikktől és ezzel meg is oldva a kérdés.. gratulálunk.

  2. En csak azt nem ertem egyaltalan miert szamolunk brutto berrel? Mit ertesz az alatt, hogy ennyit visz haza? Nem visz ennyit haza, hiszen a brutto ber az ado terhek nelkuli jovedelme. Azt nem tudja elkolteni etelre, szamlakra vagy szorakozasra… ennel sokkal erdekesebb lenne a netto ber az az osszeg amibol eletben kell maradnia. Fizetnie a szamlakat, az etelt es ha tud akkor meg szorakozni, valamit megtakaritani nehezebb napokra. A brutto berrel szamolni mint jovedelem, epp olyan mintha unnepelnenk 300 uj munkahelyet mikozben 400 masik megszunt… akkor mennyivel lett kevesebb munkanelkuli?:) Segitek 200.000 brutto eseten kb. 130.000 amit el tudsz kolteni a kulombseg igen relevans es ez az amit hazavisz.

Comments are closed.