Épülhet a pécsi Central Park

Tavasszal megindulhat Tüskésrét, azaz Pécs egyik ma is meglévő tájsebének rendezése. A több mint háromszáz focipályányi területen az erőműben elégetett szén után maradt salak- és hamutárolókat fedik be földdel, hogy később visszaadják a természetnek és a pécsieknek a város szélén álló parkot.

hirdetés

Úgy tűnik, minden korábbi, az engedélyezések körüli akadály elhárult az úgynevezett Tüskésrét-projekt elől. A tervezett munka szerint befedik a korábban hamutárolásra szolgáló zagykazettákat, hogy később a területen egy óriási zöld rekreációs park jöhessen létre.

Az erőmű egykori zagykazettáinak területéhez kapcsolódóan a kezelő Pannonpower Holding Zrt. a minap ajánlattételi felhívást tett közzé. E szerint több százezer köbméternyi földet szerezne be a társaság a 300 hektáros terület befedésére.

– A költségek fedezete, mintegy másfél milliárd forint a vállalat rendelkezésére áll – jelezte lapunknak korábban a projekttel kapcsolatban Péterffy Attila elnök-vezérigazgató, aki akkor hozzátette: nagyjából másfél évet vesz igénybe a rekultiváció megvalósítása, s teljes egészében ők fizetik a költségeket.

A pécsi Central Park lehet?

Most az erőműtől úgy értesültünk, hogy részükről indítható a beruházás, s a munkálatok várhatóan jövő tavasszal megkezdődnek, s 2014-ben fejeződhetnek be a déli városrészben.

A város tervei szerint amennyiben az erőmű elkészül a maga munkájával, uniós forrásokból fejlesztik a területet rekreációs parkká. A közösség ugyanis minden valószínűség szerint a következő költségvetési időszakban is kiemelten kezeli a volt iparterületek új élettel való megtöltését szolgáló beruházásokat.

A városházán több projektterv is rendelkezésre áll, így az egyszerű szabadidős lehetőségeket magában foglaló elképzelésektől a költségesebb fejlesztési irányokba is elindulhatnak később. Alapvető célkitűzés mindenesetre, hogy Tüskésréten létrejöjjön egy legalább a malomvölgyi arborétumhoz hasonló stílusú, sportolási lehetőségekre alkalmas park.

Ha elindul a munka, egy hosszú ideje húzódó probléma oldódhat meg, ugyanis évek óta napirenden van, hogy a tüskésréti városrészben a korábban csak részben elvégzett rekultivációs feladatokat befejezze az erőmű. Az itt lévő lerakókban az energiatermelő vállalat fél évszázad alatt mintegy harmincmillió tonna salakot, hamut és pernyét helyezett el.

A zagyot azonban mindeddig csak részben „tüntették el”, hiszen – mint ahogy az a pécsi erőmű honlapján olvasható – még mintegy ötvenhektárnyi zagykazetta teljes rekultivációja van hátra. A vállalat ugyanis korábban e területen a zöldhatóság által elvárt egyméteres vastagság helyett csak tíz centiméternyi talajtakarót hozott létre.