Érdektelenségbe fulladhat a tiltakozás

Szerdán reggel nyolc órakor tartja tiltakozó akcióját a Tanítanék Mozgalom, amely az oktatási rendszer ellen szervez országos demonstrációt, ám Pécsről egy intézmény iratkozott fel az esemény Facebook-oldalán található térképre – egy másik kiléte egyelőre homályos. A polgári engedetlenségi akciót azért tartja a Tanítanék Mozgalom, mert nem kaptak igenlő választ a Civil Közoktatási Platform által kidolgozott 12 pontra, amelyekkel szerintük az oktatási rendszer problémáit lehetne orvosolni.

hirdetés

A megmozdulás Facebook-oldalán látható térkép szerint országosan már több mint másfél száz oktatási intézmény csatlakozott az akcióhoz, köztük három Baranya megyei iskola. Komlón a Felsőszilvási Általános Iskola, míg Pécsen a Janus Pannonius Gimnázium jelezte eddig a részvételét, ám Pécsről még egy cím található a felsorolásban, ám a PTE – 48-as tér 1. elérhetőség a jogi kar hivatalos címe,  de Both Vilma, a PTE sajtóreferense nem tud arról, hogy bármelyik fakultás részt venne a megmozduláson.

A szervezők garantálják, hogy a megmozdulás ideje alatt egyetlen diák sem marad felügyelet nélkül, mindig lesz pedagógus, aki figyel rájuk. Hozzátették: ha a mostani akciónak nem lesz eredménye, akkor további tiltakozásokat is kilátásba helyeznek.

Ugyanakkor az Index.hu arra hívja fel a figyelmet, hogy az Eötvös Károly Intézet szerint nem sztrájkról van szó, így az akcióban részt vevő tanárok megsérthetik majd a “munkajogi szabályokat, munkavégzési kötelezettségüknek nem tesznek eleget, aminek munkajogi szankciói lehetnek, de ezeket a jogkövetkezményeket ők vállalják”.

Palkovics László oktatási államtitkár az ATV-ben viszont azt mondta, “Magyarországon ma egy tanárnak sem kell félni. A tanároknak maximum annyi bántódásuk esik, hogy az adott órát pótolniuk kell, mert a gyerekek érdeke mindennél fontosabb” – mondta Palkovics. A szankcióról az illetékes tankerületi vezetők dönthetnek.