Érettségi: nem kell parázni Pécsen!

Nem éri már meg lógni?

Közeleg az érettségi, a végső megmérettetés a középiskolások számára. Vajon hogyan lehet a legjobban felkészülni és megírni a vizsgát? Egerszegi Andrea pécsi tanulásmódszertan-tanárt kérdeztük.  

hirdetés


Nem tudod hogyan állj neki, nehéz rászánnod magad a tanulásra? Tételek tömkelege vár rád, amiket rövid idő alatt kell elsajátítanod, stresszes vagy a vizsga miatt? Nézzük, milyen módszerekkel könnyítheted meg a dolgod a leghatékonyabban!

Figyelj a külső körülményekre!

Fontos a testhelyzet, hogy ne elernyedve, fekve tanulj, hanem ülj le rendesen az asztalhoz, ahol ezzel együtt csinálj rendet, hogy ne zavarjanak felesleges tárgyak, papírok a tanulásban. Aludj sokat, lehetőség szerint sportolj, sétálj, mert rengeteg energiával töltődsz fel.

Készülj fel lelkileg!

Mielőtt nekiülsz a tanulásnak, csinálj magadnak kedvet hozzá, nézd át előtte, hogy miről fogsz tanulni, ezzel is ráhangolódsz az adott anyagra. Ne egyél közben, ne terelje el a figyelmed semmi. Fontos, hogy tarts szüneteket, és legyen nálad egy pohár víz is. Alakíts ki saját ritmust, amihez a legjobban tudod tartani magad. Légy fegyelmezett, tartsd magad a saját szabályaidhoz, ne szülői vagy tanári noszogatásra kezdj el tanulni.

A tanulás módszere:

1. Olvasd át az egész anyagot, hogy átfogó képet kapj a szöveg egészéről!
2. Emeld ki a lényeget, csinálj vázlatot, mondd fel magadnak vagy valakinek, értsd meg az anyagot!
3. Ismétlés a tudás anyja; minél többször ránézel utána, annál jobban rögzül az agyadban is.

érettségi

Ne stresszelj!

A saját dolgodat nehezíted meg vele; ilyen a lámpaláz, és a vizsgadrukk is. Készülj fel rendesen, és annál magabiztosabb leszel, ilyen egyszerű.

– Ha valaki rendesen megtanulta a tananyagot, akkor ha remeg is a keze, izzad a tenyere, attól még megírja majd szépen a dolgozatot, vagy elmondja szóban a tananyagot. Mégpedig jól. Ha viszont nem készült fel rendesen, akkor szedhet nyugtatót, ihat izgatót, nem ér vele semmit. Tanulással készüljünk a vizsgákra, ne szorongással – vallja Egerszegi Andrea, aki több pécsi iskolában is tart előadásokat a témáról.

A vizsgán is van idő

Sokan fogják arra, hogy hiába tudják a választ, elfelejtik a vizsga hevében, ezért fontos, hogy kihasználjuk az időt, az érettségin pedig van elég idő a felkészülésre. Az írásbelin mindig azt írjuk le először, amit tudunk, nem kell ragaszkodni a feladatok adta sorrendhez. A szóbelin szedjük össze a gondolatainkat, írjunk le mindent egy papírra, amit felhasználhatunk a feleletkor, ráadásul forrást is kapunk, ami rengeteget segít akkor is, ha nem vagyunk a helyzet magaslatán.

Ajánlott, hogy minden segédeszköz meglegyen, ami a vizsgához kell. Ne csak egy toll, egy ceruza, hanem több is legyen, a számológéphez akár tartalékelemet is vigyünk, csakúgy, mint ennivalót, innivalót, ha hosszabb vizsgáról van szó. Jót tesz, ha a vizsgázó gyümölcsöt eszik, és vizet vagy gyümölcslevet iszik.