Ételt és adományt osztottak a szakszervezetisek

A Baranya Megyei Szakszervezetek Akcióegysége december 19-én délután étel- és adományosztást szervezett hajléktalanok és rászoruló családok részére Pécsen Tele puttony – tele tál elnevezéssel. Az eseményen babgulyást és a Böszörményi István képzőművész bírósági pere ellen tüntetők által összegyűjtött lisztből a helyszínen készített palacsintákat ehettek a megjelentek, akik különböző civil szervezetek és magánszemélyek által felajánlott ruhákból is válogathattak maguknak – szigorúan nem kereskedelmi mennyiségben.

hirdetés

Pikáns ízt adott a december 19-én megtartott étel- és adományosztás Pécsen. A népszerű és nagy tömeget vonzó, csillogó-villogó adventi vásár helyszínétől alig ötven méterre ugyanis hajléktalanoknak és a társadalom perifériáján élő családoknak szerveztek jótékonysági akciót pénteken. A látvány önmagáért beszélt.

A földre leterített pokrócokon használt ruhákat halmoztak fel a szervezők, a környék padjait és az üzletek előterét pedig elfoglalták a rászorulók kisebb csoportjai, mások tömött sorokban várakoztak az ételosztásra kijelölt stand előtt.

ételosztás hajléktalanoknak2

Nagy Erzsébet, az egyik főszervező rövid felszólalásában kritizálta azt az önkormányzati rendeletet, amivel megtiltották az életvitelszerű tartózkodást a köztereken. A PDSZ ügyvivője szerint szükséges az összefogás, hiszen a devizahitelesekre célozva úgy fogalmazott, hogy “jövőre már még többen fognak várni a kajára olyanok, akiknek most még van hajlékuk a fejük felett…”. Szerinte már így sokan élnek mélyszegénységben és sokan válhatnak azzá bármelyik pillanatban.

Az összefogást erősítendő szórólapokat osztogattak a jelenlévőknek, amelyeken a hatásos és folyamatos segítségnyújtás lehetőségeit sorolták fel. Így tehát az érintetteknek már jogi tanácsadás is a rendelkezésükre áll, ha a hatóság netán – Nagy szavai szerint – “vegzálná” őket.

Felszólalt egy hajléktalan-aktivista is, aki az önkormányzatot kérte arra, hogy “segítsenek abban, hogy a lefalazott lakásokat bérbe adják hajléktalanok számára, örömmel fizetjük a bérleti díjat és vele járó költségeket. Kérem a lakosokat és a pártokat, hogy segítsenek ebben bennünket” – mondta Poczek László.

A mintegy száz-százhúsz megjelent a földre leterített ruhák közül is választhatott, de palacsintát és a babgulyást is kaptak a szervezőktől.