Évtizedek mocska lepi el a pécsi paneleket

Drámai állapotban vannak a panellakások szellőzőcsövei: akad, ahol az építés óta, 40-50 éve nem történt átfogó vizsgálat. Évtizedek mocska rakódott le a csatornákban, gusztustalanul eldugítva azokat, a konyhákból pedig beszivárog a zsír, az olaj, a füst és a por. 

hirdetés

A múlt évszázad második felében panel panel hátán nőtt ki a földből. Pécsen két városrészt is jószerivel a panelházak együttese alkotja. A többemeletes házaknak számos kényes pontja is van, nemcsak együttélési, hanem műszaki szempontból: is az egyik ilyen szellőzőrendszerük.

Nagy Emil, a Jókai Lakásszövetkezet elnöke elmondta, sok lakásban nem tud normálisan működni a szellőző, mert a lakók eltömik valamivel, akadályozzák a levegő útját. Ez nemcsak egészségügyi problémákat okozhat, hanem fokozottan tűzveszélyes is. Ugyanakkor egy tavaly született jogszabály szerint 3 évenként kötelező a szellőző tisztítása, a közös képviselőnek kell észben tartania a határidőt.

szellőző ventilátor
Egy panelház tetején, az aknát felnyitva

Ez már csak azért is fontos, mert a katasztrófavédelem  ellenőrzi is a szellőzőket és bírságol is. Nagy Emil szerint a szövetkezetük által kezelt házak többségében már megtisztították a szellőzőket.

szellőzőcső
Undorító a többcentis mocsok a csatorna falán

Haniberger József, a Makár Lakásszövetkezet elnöke szerint ők is folyamatosan tisztítják a csöveket és már nagyon kevés olyan épület maradt, ahol ezzel még nem végeztek, de például csak ezen a héten 54 szellőzőt tesznek rendbe, ami összesen 1,4 millió forintba kerül. Egy-egy lakónak ez nem jelent komoly terhet, cserébe azonban nem lesz penész a fürdőszobákban és vécékben.

Mint mondta, ezek a csövek nagyon be tudnak dugulni, akár a keresztmetszetük több mint felét elboríthatja a mocsok.

szellőző
Egy átfogó tisztítás csodákra képes

A tisztítás során a csatornába először egy kamerát eresztenek, hogy felmérhessék, milyen állapotok uralkodnak odabent. Aztán porelszívós kefével söprik ki a mocskot.