Ez lett a piás bringázásból Pécsen

Amennyiben biciklizésre alkalmas állapotban vannak, akármennyit ihatnak, s akár a főutakat is használhatják a kerékpárosok a nyár utolsó hónapja óta. Az enyhítés ellenzői sok balesettől tartottak, mondván, az alkoholfogyasztás túlságosan bátorrá teszi a kerekezőket. Utánanéztünk, mit tapasztaltak a rendőrök és a taxisok.

hirdetés

Pécsen a kerékpáros klub örökös elnöke és a sürgősségi ellátásban részt vevők sem tartottak magukat tömegével össze-vissza törő drótszamarasoktól a kormányrendelet augusztusi bevezetése előtt. Az első négy hónap eredményei pedig azt mutatják, nekik volt igazuk, pedig sok olvasónk levélben és hozzászólásokban is aggódott, hogy sok baleset lesz.

Elsőként az éjszakánként több ezer kilométernyit tapasztalatot begyűjtő két legnagyobb pécsi taxis társaság vezetőjét kérdeztük a tapasztalatokról. Kapitány Zsolt, az Euró Taxi vezetője azt mondta lapunknak, hogy ő nem tapasztalt augusztus óta semmilyen változást, s a kollégái között sem téma a részeg kerékpáros esete.

Eddig nem okoztak bajt
Eddig nem okoztak bajt

– Akikkel mi találkozunk, egyenesen mennek, világítanak. Igazából Pécsen korábban és most sem volt rossz tapasztalatom, szerintem ez a kisebb falvakban – ha egyáltalán – lehet gond – mondta Kapitány.

Kovács József, a Volán taxi első embere is azt mondta, hogy nem kell S-alakban cikázó bringásoktól tartaniuk, a kerekezők szerinte esténként amúgy is igyekeznek elkerülni az autós útvonalakat. A bicikliutakat és a járdákat vagy a kisebb forgalmú utcákat használják saját biztonságuk érdekében.

A rendőrség közel egy napig böngészte az adatokat, amikor a tavaly augusztus és november és az idei év hasonló időszakának kerékpáros baleseti statisztikáit kértük be, de kiugrást nem tapasztaltak. Megkérdeztük, hogy az intézkedéseik során komolyabb problémát jelentenek-e a kerékpárosok, mint az alkoholfogyasztást megengedő jogszabályok hatályba lépése előtt, hogy rendszeresen ellenőrzik-e a bicikliseket.

Válaszaikból az derült ki, hogy komoly intézkedésekre eddig nem volt szükség; jelenleg a láthatósági szabályokra hívják fel a figyelmet.

Megkérdeztük a mentőszolgálat munkatársait is, akik szintén arról beszéltek, hogy augusztus óta nem riasztották őket több biciklis karambolhoz, mint egy vagy éppen két éve.

[box title=”Így állapítják meg, hogy kerékpározásra képes állapotban van-e!”]A hatályos KRESZ rendelkezése szerint kerékpáros esetében az ittasság akkor valósít meg jogsértést, ha a kerékpáros e miatt nincs a jármű biztonságos vezetésére képes állapotban, amely szabálysértésnek minősül. Ez alól kivételt képez, ha valaki ittas állapotban legalább súlyos testi sértést eredményező balesetet okoz, amely bűncselekmény. A fentieken kívül az a kerékpáros is megsérti a jármű biztonságos vezetésre képes állapotra vonatkozó előírásait, aki egyéb okokra visszavezethetően egészségi, lelki, fizikai állapota miatt nem képes a tőle elvárt időn belül a forgalmi helyzetet felismerni, arra megfelelően reagálni, avagy a szükséges magatartást tanúsítani. A kerékpáros ittasságának ellenőrzése akkor indokolt, amennyiben a járművezető közlekedési magatartása, viselkedése vagy testi tünetei alapján (mint, például a kéz és a láb együttmozgásának nehézségei, egyensúlyzavar, állás-, járásképtelenség, kézremegés, akadozó beszéd, agresszivitás vagy labilis érzelmi állapot) arra lehet következtetni, hogy valamilyen vezetési képességre hátrányosan ható szer fogyasztása miatt nincs a jármű biztonságos vezetésére képes állapotban.[/box]