Ez a munka kicsit más, mint a többi: egy év alatt több mint 1500 kilométer, két keréken, napi 8 órában. Igaz, Pécs legszebb helyein járőröznek. Ők a kerékpáros közteresek. 

hirdetés
Mecsekre fel, majd Malomvölgybe ki, de száguldoztak már Meszesre is. Mindezt a rend érdekében. Pécsett négy éve működik kerékpáros járőrszolgálat.
– Sokan örülnek, de még többen meglepődnek a bringás kollégákat látva. Összességében a jelenlétük pozitív visszhangot kelt – mondta Märcz János, a közterület-felügyelet vezetője.

40 kilométer egy nap alatt

Bárhol felbukkanhatnak a bringás közteresek
Erre a szolgálatra három embert jelöltek ki, ők váltják egymást és járják a város zeg-zugosabb részeit reggeltől estig. Egy nyolcórás műszakban 30-40 kilométert is megtesznek a városban.
– Olyan helyekre megyünk, ahova autóval nehezebben jutnánk el, vagy egyáltalán nem tudnánk bemenni – mondta Bíró Attila, aki egy év alatt majdnem 1500 kilométert rakott a bringájába.

Tavasztól őszig

1500 kilométer egy év alatt
A legtöbbet turistáknak segítenek, mivel a bringás közteresek nyelvvizsgával rendelkeznek. De volt már olyan, hogy telefonos bejelentés után „ugrottak” egy-egy helyszínre.
– Egy gyalogos járőr 10-15 perc, mire a belvároson belül odaér adott címre, de kerékpárral csupán percek – tette hozzá Märcz János.

Változatos munka

Szolgálnak és tekernek
A kerékpáros közteresek bejelentések és meglévő útvonalak alapján vonulnak. A reggeli eligazítást követően járőrözhetnek Malomvölgyben, Uránvárosban, de Meszesen is.
– Elég sokrétű munkát látnak el, ha kell, illegális hulladéklerakókat térképeznek fel, vagy összedolgoznak a rendőrökkel, de igazoltathatnak is – mondta Märcz János.
Spéci a járgány is: matricázva és elektromos kismotorral felturbózva
A közterület-felügyeletnél összesen 54-en dolgoznak, de 28-an folyamatosan járják az utcákat Pécsett. A kerékpáros szolgálatot Pécs speciális domborzati viszonyai és forgalomtól védett övezetei miatt találták ki négy éve. A járőrök egy év alatt 1000-1500 kilométert tesznek meg, igaz, olyan kerékpárral, amelyen azért elektromos motor is segít a haladásban.