Ezért listázzák a pécsi kutyákat

A kutyák boldogsága a lényeg

Ebösszeírási kérdőív landolt az utóbbi napokban több pécsi otthon postaládájában. A város a kormány által hozott törvényt igyekszik betartatni: számba kell venni, kinek, milyen kutyája van, s arra is kíváncsiak, hogy az állatot veszélyessé minősítették-e korábban.

hirdetés

Több ezer pécsinek kell tollat ragadnia a következő időszakban, ugyanis a városban a becslések szerint több mint tízezer kutyát tartanak. Több olvasónk attól félt, amikor meglátta postaládájában az ebösszeírási kérdőívet, hogy ebadót terveznek. Ettől nem kell tartani.

A kormány tette kötelezővé, hogy kitöltsük
Törvény miatt kell a kutya-lista

– Más városokkal ellentétben Pécsen nem lesz ebadó. A városnak ugyanakkor azt a feladatot adta az állam, hogy számlálja meg, készítsen kimutatást az ebekről – mondja Csizi Péter alpolgármester.

A jogszabály célja, hogy átláthatóbb legyen a hazai ebállomány. A mikrochipes ebadatbázis és az összeírás adatainak összevetésével sok minden kiderül.

– Háromévente legalább egyszer össze kell írnunk a kutyaállományt, erre a magyar kormány kötelez bennünket. A szabály minden állattartóra kötelező: aki az adatszolgáltatást megtagadja, állatvédelmi bírsággal sújtható, illetve hamis adatszolgáltatás esetén szabálysértési bírság is jár – figyelmeztet Lovász István, Pécs jegyzője.

Farkas Tamás, a több száz kidobott, elkóborolt kutyát gondozó Misina Egyesület elnöke azt mondja, számos pozitív hozadéka van a szabályozásnak, amely a mikrochipeléssel együtt igazán hatásos. A kutyák egyharmada például soha nem kerül állatorvoshoz, így járványügyi veszélyekkel is járhat, ha információ nélkül marad a város.

Előfordulhat, hogy a levél nem jutott el mindenkihez, ezért ITT le is tölthető a kérdőív; az önkormányzathoz több módon is eljuttatható a dokumentum.