Ezért volt lezárva a belváros csütörtökön

Csütörtökön tartották az idei pécsi Autómentes Napot a Kossuth téren, amely az Európai Mobilitási Hét pécsi programjait zárta.

hirdetés

A Bringalógia elnevezésű rendezvény – amelyet Minden, ami bringa alcímmel tartottak – fókuszában a gyerekek és a felnőttek egyaránt megtalálhatták a kedvükre való programot. Az esemény keretében az erre az alkalomra felállított pályán biciklis ügyességi versenyeket rendeztek, láthattuk, hogy miként kell felöltöztetni egy drótszamarat (mi mindent kell a bringára tenni), emellett kerékpárszerviz is várta a látogatókat, de fiatalok egy autóbuszt is kipingáltak tetszésük szerint.

autómentes nap, hl04
Egy buszt is átfestettek

Girán János alpolgármester szerint a város számára fontos, hogy számos ilyen jellegű rendezvény legyen a későbbiekben is.

– Az Autómentes Nap többek között arra is felhívja a figyelmet, hogy Pécs sajátos utcaszerkezete nem biztosít kellően optimális feltételeket a mai megnövekedett autós forgalom számára. Sokkal inkább alkalmas a gyalogos-, kerékpáros és buszos közlekedés számára – fogalmazott a Konzum áruház előtt tartott sajtótájékoztatón.

autómentes nap, hl01
Berendezték a Konzum előtti megállót is

A politikus hozzátette, nem oldható meg minden közlekedési helyzet ezekkel az eszközökkel, de például az elektromos bringák is segítenek abban, hogy könnyebb legyen a kerékpárral való közlekedés – akár a domboldalakon is. TOP-források révén olyan biciklihálózatot építenek, ami ilyen biciklik által biztosíthatja a kerékpáros igények kielégítését.

– A közösségi közlekedés fejlesztéssel kapcsolatban kiemelném a tervezett közlekedési folyosóra vonatkozó terveket, ami a Rákóczi utat is magában foglalná, s ami forgalomcsillapított övezetként elsősorban a közösségi közlekedés számára jelentene gyors közlekedési lehetőséget, ami így vonzóbb lehet a lakosok számára az egyéni autós forgalommal szemben – mondta a városvezető.

Az Autómentes Nap a szeptember 16-án elkezdődött és 22-ig tartó Európai Mobillitási Hét utolsó programfejezete volt. Magyarországon mintegy kétszáz település csatlakozott idén az Európai Mobilitási Hét elnevezésű kezdeményezéshez, amelynek célja, hogy a szervezők bemutassák az autómentes közlekedés alternatíváit, népszerűsítsék a gyalogos, a biciklis és a buszos közlekedés különböző formáit.