Ezt a munkát végzik a diplomás közmunkások

Az országban jelenleg 8300 kulturális közfoglalkoztatott dolgozik a belügyminisztérium Közfoglalkoztatási Támogatási Programja keretében. Baranya megyében közel négyszáz, ebből Pécsen mintegy száz érettségizett vagy diplomás közmunkás végez négy feladatkörben szerteágazó tevékenységet.

hirdetés

A belügyi tárca által koordinált projekt negyedik üteme nemrég indult meg hat kulturális háttérintézmény – Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézet, Magyar Nemzeti Levéltár, Magyar Nemzeti Múzeum, Nemzeti Művelődési Intézet (NMI), Országos Széchényi Könyvtár, Magyar Teátrum Közhasznú Nonprofit Kft. – együttműködésével, összesen 8300 álláskeresőnek biztosítva átmeneti foglalkoztatást a kultúra különböző területein.

Polyák Albert, az NMI megbízott főigazgatója tájékoztatása szerint a Kulturális Közfoglalkoztatási Programban a minimum érettségivel rendelkező, regisztrált álláskeresők vehetnek részt.

– A végzettség mellett elvárt a kultúra és közművelődés területe iránti érdeklődés a jelentkező részéről. A közfoglalkoztatottak foglalkoztatója – kulturális területtől függőn – a IV. Kulturális Közfoglalkoztatási Program megvalósításban együttműködő minisztériumi háttérintézmények egyike, de a munkavégzés helye a partnerszervezeteknél van.

csgyk-digitalizalok
Digitalizálók a Csorba Győző Könyvtárban

Baranya megyében jelenleg összesen 368 fő, ebből Pécsen közel száz kulturális közfoglalkoztatott dolgozik a partnerszerveteknél. A megyében csaknem 250 partnerszervezet fogadja a közmunkásokat, ebből 116 önkormányzat, 17 kulturális vagy közművelődési intézmény, továbbá 112 civil és egyházi szervezet. A 250 szervezet közül 71 Pécsen tevékenykedik.

Mint megtudtuk, a közfoglalkoztatottak fizetsége a végzettséghez igazodik, azaz a programban adható bérek a szellemi munkát végzők számára munkakörtől függően bruttó 79 155 és 111 660 forint között mozognak.

A programban részt vevők négy munkakörben – közösségi koordinátor, közösségi munkás, közösségi asszisztens, technikai munkatárs – dolgozhatnak. Az általuk végzett feladatok szerteágazók: foglalkozhatnak települési értékfeltárással, közreműködhetnek közművelődési intézmények szakmai tevékenységében, amatőr művészeti közösségek rendezvényeit, alkotó közösségek programjait szervezhetik, csakúgy, mint sport-, nyugdíjas- vagy természetjáró klubok esetében, de végezhetnek adatfelvételt és -rögzítést, kérdőívezést, valamint egyének és közösségek tagjainak tanítását, szakmai képzését is elláthatják, de szórólapokat és honlapokat is szerkeszthetnek és helyi újságokat is összeállíthatnak.

A kérdés már csak az, hogy érdemes-e ennyi pénzért ennyit tanulni egy egyetemi diplomáért…