Féláron utazhat Pécsre mindenki

Chagall Kék Faluja is látható lesz

Ha budapesti múzeumokat akarunk meglátogatni, utazhatunk féláron a MÁV vonataival. Most azonban végre Pécsre is mindenki 50 százalékos kedvezménnyel jöhet majd kulturálódni. Legalábbis amíg a városban vannak Chagall képei. Erről tartott sajtótájékoztatót kedden Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár.

hirdetés

Köztudott, hogy Budapestre már évek óta féláron vonatozhatnak azok, akik a városnézés mellé beiktatnak egy kis múzeumlátogatást is. Jó hír azonban, hogy az egyoldalú – eddig csak a fővárosba utazók számára létező – kedvezményt mostantól az ország minden pontján felhasználhatják azok, aki a MÁV-Start Zrt.-vel utaznának Pécsre. Akik ugyanis azért jönnek, hogy a város nevezetességei mellett megnézzék a kivételes Chagall-kiállítást, mostantól 50 százalékos kedvezményt is igényelhetnek a jegyirodákban.

Kompenzálják a Csontváry-képek hiányát
Kompenzálják a Csontváry-képek hiányát

Ez az oda-és visszaútra szóló kedvezmény már több mint fél éve tervben volt, azóta tartottak ugyanis azok a tárgyalások, amelyeket Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár kezdeményezett a MÁV vezetőivel. A cél az volt – mondta Hoppál –, hogy az ország minden szegletéből kedvezményesen lehessen utazni azért, hogy hazánk olyan muzeális- és kulturális értékeit is megtekinthessük, amelyek nem a fővárosban láthatóak.

Féláron utazhatunk Chagallért
Féláron utazhatunk Chagallért

Ebben a folyamatban Pécs lett az első olyan vidéki város, amelyet kiválasztottak, hiszen a Janus Pannonius Múzeum által összeválogatott kivételes Chagall-gyűjteményt minden magyar kultúrabarátnak látnia kellene. Az pedig, hogy a Szépművészeti Múzeumból a városba került az országban található két nagy Chagall-festmény egyike, ezt csak még jobban megerősítheti az emberekben, hiszen ezzel a képpel az itt látható tárlat még teljesebbé vált – mondta Hoppál.

Chagall Kék Faluja is látható lesz
Chagall Kék Faluja is látható lesz

Az államtitkár kiemelte, hogy a MÁV által elindított, és az általuk finanszírozott félárú utazás mellett a Janus Pannonius Múzeum is kidolgozott egy kedvezményes jegykonstrukciót, ami a múzeumozást még vonzóbbá teheti. Az ugyanis, hogy egy 3 napra szóló komplex jeggyel (4000 forintért) valaki nem csupán a Chagall-képeket nézheti meg, hanem a múzeum 16 tagintézményének bármely tárlatát is, kifejezetten csábító ajánlat.

A kedvezmények célja pedig az, hogy a város a várható turistaforgalommal kompenzálja a jövő januárig Budapesten maradó Csontváry-kiállítás hiányát. Hiszen azok, akik a félárú vonatjeggyel jönnek el megnézni a város nevezetességeit, a közeli strandokat, a Mecsek tájait is felkeresik, de a kultúrára is áldoznak majd.

A félárú vonatozás azonban csak októberig tart, miután ugyanis a Chagall-kiállítás elhagyja Pécset, a lehetőség megszűnik. Ugyanakkor az államtitkár hozzátette, hogy az országban ezután is lesznek olyan hasonló vidéki állomások, ahova a kultúráért olcsóbban utazhatunk.

A kedvezményes vonatjegyeket már augusztus elsejétől igénybe veheti mindenki, aki Pécsre jönne művelődni.