Még pörög a városi diákmunka

Több mint háromszáz fiatal regisztrált Pécsett a nyári diákmunka-programra. Közülük kétszázan komolyan is gondolták azt. A diákok részmunkaidőben maximum egy hónapot dolgoznak az önkormányzatoknál, azok intézményeinél vagy gazdasági társaságainál.

Legutóbbi ottjártunkkor is gyülekeztek a fiatalok a Perczel utcai irodában, ők mind az idén beindult országos nyári diákmunka-programra jelentkeztek. Ez a második dömping, közel százan ugyanis már be is fejezték a munkát.

– Gyermekfelügyelő leszek a Szivárvány Gyermekházban. Azért szerettem volna odakerülni, mert én hat éven keresztül minden júliust ott töltöttem – mondta Pólics Hanna. Neki nagyon tetszett a légkör, és a gyerekekkel nagyon jól elvolt. A délutáni programokat kifejezetten nagyon szerette.

A program keretein belül karbantartó, takarító, iratrendező, adminisztrátor, gyermekfelügyelő és kérdezőbiztosi munkakörben tudnak elhelyezkedni a 16 és 25 év közötti, nappali tagozatos pécsi fiatalok nyáron. Az önkormányzat és intézményei általában egy hónapig foglalkoztatják őket, ezzel közel 60 ezer forintot is kereshetnek.

Moór Eszter, a Népjóléti és Sport Bizottság elnöke szerint jól halad a program.

– Pont a felénél tartunk, vannak olyan diákok, akik áthúzódóan dolgoznak, illetve vannak olyanok, akik a napokban kezdik meg a munkájukat – fogalmazott.

A fiatalokat négy-, hat- és nyolcórás munkaidőben, 2-6 héten át az önkormányzatnál többfajta munkafeladatra és hatfajta munkakörben tudják foglalkoztatni.

A nyolcórás munkával a minimálbért, azaz bruttó 98 ezer forintot lehet megkeresni. Az országos program forrása a Nemzeti Foglalkoztatási Alap központi keretéből elkülönített 1,5 milliárd forint. Ebből az összegből Baranya megyére 116 millió forint jut.

Hirdetés

1 hozzászólás

  1. Mutyi a javából!

    A lányom komolyan dolgozni akart, ezért regisztrált július 02-án. Van olyan ismerősünk aki később jelentkezett ( regisztráció nélkül ) és 6 hétig dolgozik. Más nem történt csak egyik helyről küldözgették a másikra, mert nem tudott senki semmit . Örülnék, ha protekció nélkül is lenne esély elhelyezkedni és nem csak a “csókosok” hozzátartozói dolgozhatnának. A reklámozást és a dicsekvést pedig jó lenne már abbahagyni. Érdekelne, hogy hány fiatal nem kapott munkát?

Comments are closed.