Fellendülőben a pécsi gasztroélet

A helyi vendéglátás megújításáért fogott össze négy pécsi étterem. Céljuk, hogy a város ne csak nevezetességei és természeti szépségei miatt legyen vonzó, hanem a helyi gasztronómia is Pécs hírét vigye a nagyvilágban. Hosszú távú céljuk a gasztroturizmus fellendítése, és úgy néz ki, jó úton haladnak e felé. Első és eddig egyetlen vacsoraestjük ugyanis telt házas volt.

hirdetés

A Kreatív Pécsi Gasztronómiáért Egyesület alapítói a Teleky Étterem, a Jókai Bisztró, a Pezsgőház, illetve az Addo kávézó és étterem. A csapat abszolút önállóan, alulról szerveződött, ők négyen ugyanis egyetértettek abban, hogy a pécsi vendéglátás komoly hiányosságokkal küzd.

– Ha elégedett lennénk, akkor nem kezdeményeztük volna az egyesület megalakulását. Nem kétséges, hogy több mindenben is meg kell újulnia a város gasztroéletének, nemcsak az alapanyagok és az étlapon szereplő ételek tekintetében, de a kiszolgálás minőségében is. Ez utóbbira jó példa lehet az egykori Nádor Szállóban folyó vendéglátás magas színvonala – hangsúlyozza Teleky Zoltán, az egyesület elnöke.

kreatív pécsi gasztronómia

A csapat folyamatosan kutatja és keresi azokat a régióban megtalálható alapanyagokat, amikre fel lehet építeni az új pécsi gasztro hagyományokat. Természetesen nem felejtkeznek el a manduláról, a fügéről és a cirfandliról sem, de az ételekben szeretnék megmutatni a város és a környék változatosságát. Sváb vonalon szerepet kap például a knédli, a Dráva vidékéről pedig a halakat emelik be a pécsi ételek közé, mindezeket innovatív módon, a legmodernebb konyhai technológiákkal “gyúrják össze” a séfek.

kreatív pécsi gasztronómia

Az első tizenkét fogásból álló menüsort már mind a négy étteremben meg lehet kóstolni, de mindegyik helyen más-más ételt próbálhatunk ki.

[note note_color=”#fcb0c1″]

Egy kis ízelítő Pécs ételeiből 

  • Ormánsági kötözött gombóc leves
  • Pirított marhapofa knédlivel, pájsli mártással
  • Ropogós sertéscsülök sült zöldségekkel, burgonyával, pécsi barna sörmártással[/note]

A gasztroélet fellendítésének szándékát a városvezetés is nagy örömmel fogadta, de a pécsi nagyközönségnek csak néhány hete mutatkoztak be önállóan (korábban a Pécs bora választáson is megjelentek) egy vacsoraest keretében.

– Annak ellenére, hogy alig hirdettük meg az eseményt, teljes telt házunk volt. A felszolgált tizenkét fogás pedig hatalmas sikert aratott – mondja Teleky Zoltán.

Ám aki lemaradt volna, annak sem kell aggódnia, mert az egyesület további megmozdulásokkal készül a városban. Legközelebb nyár végére terveznek egy különleges grillpartit, sőt jelenleg dolgoznak a következő pécsi menüsoron.

[note note_color=”#f8f896″]

Bővül a kínálat

A belváros (étterem)kínálata szerencsére bővült az elmúlt időszakban. Nemrég megnyitott az Egylet nevű egység, az egykori Rengeteg helyén, a VB idejére a Szektor nevű sportbár is elindult, bő egy hete üzemel a Jókai Cukrászda, a Streat nevű hamburgerező pedig múlt pénteken startolt el. Kíváncsian várjuk, hogy ezek az egységek milyen sikerrel veszik majd az akadályokat hosszú távon. [/note]

 Képek forrása: a Kreatív Pécsi Gasztronómia Facebook oldala