Csaknem 2 milliárdot kap Pécs kultúrára

Színfürdőben a Kodály Központ

A pécsi Zsolnay Kulturális Negyed és a Kodály Központ működésének támogatására félmilliárd forintot ad a kormány. A költségvetési soron már szerepeltették is ezt az összeget. Emellett számos intézmény kap további százmilliókat. Összesen 1,7 milliárddal tolta meg a kormány Pécset.

hirdetés

A központi költségvetésben 500 millió forint előirányzat szerepel, amely Pécset illeti meg azzal, hogy a pénzt – a Zsolnay Örökség Kezelő Nonprofit Kft.-n keresztül – a Zsolnay Kulturális Negyed és a Kodály Központ üzemeltetéséhez és programjainak megvalósításához használja fel.

Hoppál Péter, országgyűlési képviselő emlékeztetett rá, korábban a szocialista kormány idején mindössze havi 15 milliós támogatásról volt szó, 2010 óta azonban másfél milliárd forintot kapott a város a negyedre és a Kodály Központra.

– Az évi 500 milliós támogatás minden várakozást felülmúl, a döntés azt mutatja, Pécs kulturális életet nagyon megbecsüli a kormányzat – mondta. Hozzátette: az első évben még nagyon meg kellett harcolniuk a segítségért, hiszen nagyon sok város szeretett volna hasonló támogatást elérni, később pedig meg kellett védeni, alá kellett támasztani érveiket.

A mostani volt az első év, hogy a költségvetés tervezésekor a kulturális tárca jelezte, hogy Kodály Központ és Zsolnay-negyed számára az elmúlt években elért eredményei, látogatottsága, teljesítménye alapján indokoltnak látja a támogatást. Ezzel, valamint a jegyekből származó és az önkormányzat által adott forrásból világszínvonalú működést tudnak biztosítani – emelte ki a politikus.

Pécs kultúráért felelős alpolgármestere, Nagy Csaba hozzátette: ez az első olyan év, amikor módosítóindítvány nélkül került be a támogatási összeg a büdzsébe.

– Ez elismerése a Zsolnay-család örökségének, s annak a munkának is, amelyet a tervezők, az építészek, a kivitelezők, valamint a negyed menedzsmentje végzett az elmúlt években – mondta az alpolgármester.

Szerinte ez a forrás későbbiekben is biztosított lehet, hiszen immár harmadik éve kapja meg a támogatást a város. Az elmúlt években bebizonyosodott, hogy a Zsolnay-negyed Európában is egyedülálló, a Kodály Központról pedig egyre több fellépő művész vélekedik úgy, hogy ez a világ egyik legjobb hangversenyterme.

A két említett intézmény mellett a Zsolnay Örökségkezelő Kft. működteti a világörökségi helyszíneket, a Művészetek és Irodalom Házát, a Pécsi Galériát is. Évente 1,7 milliárd forintból gazdálkodik, az állami forráson túl közel 580 milliót ad a város a cégnek, valamint nagyságrendileg ugyanennyi a ZsÖK saját – például jegyértékesítésből, bérleti díjakból származó – bevétele is.

[box title=”Pécsi intézmények központi támogatása”]

Janus Pannonius Múzeum: 182,8 millió; Csorba Győző Könyvtár: 209,6 millió; Pécsi Nemzeti Színház: 439,9 millió; Bóbita Bábszínház: 46,2 millió; Pannon Filharmonikusok: 200,5 millió.[/box]

 • Impresszárió

  Nem azért kap a Zsolnay meg a Kodály extralóvét, mert annyira kutturális város Pécs, hanem mert szubvenció nélkül csődbe menne mindkettő. Kezdettől fogva veszteségesek, hiába rugdossák ki az embereket, nem rentábilisak. Amúgy ez a 2 milliárdocska lófütty a stadionokra, a kormánykommunikációra, Békementre, rezsikampányra, az MMA-ra stb. elvert 100 milliárdokhoz képest. Abból kellett volna munkahelyeket teremteni, akkor előrébb lenne az ország.

 • Pécsi

  Kultúrára van pénz,munkahelyre nincs…
  Mi van ebben a városban?
  A jelenlegi városvezetésnek vagy változtatnia kell a jelenlegi munkájukon,vagy menjenek Isten hírével!
  Undorító!

 • HajráMunkás!

  Focira meg csak 500 millió? Ráadásul 1,7 milliárdból mennyi lélegeztetőgépet lehetne venni! Az orvosaink pedig külföldre menekülnek, a nyugdíjak reálértéke csökken! Mindez azért, hogy a burzsoázia alkalomadtán jól szórakozzon?

 • pécsi

  Most sírnom kellene a meghatottságtól?Igazad van kvrt, 47 ezer ft-ból nekünk sem futja a kuuultúrára.Hagyjuk már ezt jó!

 • kvrt

  Előbb az egészségügy, oktatás, és a munkahelyek lennének RENDBEN, nem szétbombázva!!!
  utána lenne kedve elmenni a polgárnak szórakozni, és kultúrát is megélni, de persze akik hozzák a “döntéseket” Ők már csak a múzeumot, színházat, hangversenyt látják mint szórakozási lehetőséget… 47.000ft-ból elég nehéz hangversenyt is hallgatni a csekkek, adók fizetése mellett…

 • MZ/X

  Ebből aztán nem fogunk megélni. A sok munkanélkülinek lesz mit takarítania közmunkába vagy hogy gondolják ezt???