Félmilliárdos iskolafejlesztés jön

Uniós források felhasználásával korszerűsítené Pécs az emblematikus Leőwey Klára Gimnáziumot és a vasasi iskola épületét. A két intézményben mintegy félmilliárdos fejlesztés valósulhat meg; később harmadával kevesebb lehet bennük így a fűtésköltség is.

hirdetés

Tovább folytatja a város a megkezdett több milliárdos iskolafelújítási programját, ha sikerül unióst forrást előteremteni két további intézmény korszerűsítésére. A pályázatokat még idén beadja az önkormányzat, így a fejlesztések már jövőre elindulhatnak egy peremterületi és egy belvárosi épületnél.

– Mind a Leőwey gimnázium, mind a vasasi iskola esetében az a cél, hogy a korszerűsítések után a jelenleginél jóval kevesebb legyen az épületek rezsije, s hogy minőségi körülmények között folyhasson az oktatómunka – magyarázza Hoppál Péter, az oktatási bizottság elnöke.

– A Leőwey épületében több évtizede nem folyt komolyabb korszerűsítési munka. A nyílászárók elöregedtek, kiengedik a hőt, az épület falait is szigetelni kellene, s a kazánunk is több évtizedes technológia szerint épült – magyarázza Zalay Szabolcs, az intézmény igazgatója. Szerinte ha célba érnek a fejlesztések, éves szinten több millió forintot spórolhatnak; a pénzt pedig az oktatási színvonal további emelésére tudják így fordítani.

Lesz napkollektor is!

A vasasi iskola felújításával kapcsolatban a hasonló célok elérése mellett az a város szándéka, hogy az iskolai átszervezések után is legyen létjogosultsága a peremterületi intézménynek.

– Bár folyamatosan csökken a gyermeklétszám, Vasason továbbra is van igény saját iskolára. A korszerűsítéssel azt szeretnénk elérni – s ezzel kapcsolatban a környéken élő családok is pozitívan nyilatkoztak –, hogy a mainál több gyermek járjon ebbe az iskolába. Ma ugyanis az iskola hitvány állapota sokakat visszariaszt, s inkább más intézménybe viszik gyermekeiket a környéken élők – magyarázza a felújítás szükségességét a bizottsági elnök.

Hoppál Péter azt mondta, a város még idén decemberben benyújtja a pályázatokat. Azt remélik, hogy a két épületre összesen mintegy félmilliárd forintos támogatást kapnak majd, s a tanév végén hozzá is láthatnak a szakemberek a munkához.

 

[frame]Megújuló energiák?

Az unió pályázatán nemcsak az épületek szigetelési, fűtéskorszerűsítési munkáira lehet pénzt szerezni, de akár a megújuló energiákat használó fejlesztések is megvalósulhatnak a juttatott pénzből. A nemrég fejlesztett Simonyi Károly Szakközépiskolánál például napkollektorok segítségével gondoskodnak a meleg vízről, azaz ennek előállítása nem kerül pénzbe már az iskolának. Ugyanilyen beruházás lehet Vasason és a Leőweynél is.[/frame]