Félszáz civil program fillérekből

Közterek rendbetétele, kertépítés, közösségi programok megszervezése is szerepel többek között azon civil projektek között, amelyek pénzt nyertek a várostól. Pécs tízmillió forintot oszt ki, szervezetenként legfeljebb 300 ezret.

hirdetés

Komoly civil erők mozgolódnak Pécsen, amit nemcsak az mutat, hogy itt jegyzik Budapest után a legtöbb ilyen szervezetet. A pécsiekért is tenni akaró közösségeknek köszönhetjük többek között a megújuló Ledina parkot, a Balokány-liget rendezésének elindítását vagy éppen a rendszeresen jelentkező Tüke Piacot is.

A civilek részben a szervezeti tagok felajánlásaiból, szponzorok pénzéből és a szűkös állami forrásokból, pályázatokból tudnak dolgozni. Tavaly óta viszont a pécsi önkormányzat is segít. Idén például tízmillió forintot adnak a városi büdzséből olyan eseményekre, fejlesztésekre, programokra, amelyek sok pécsit érinthetnek.

– Ahogy tavaly, úgy idén is pályázat útján lehetett pénzt szerezni. Egy civilekből álló szakmai kuratórium döntött a beérkezett munkákról, s az odaítélhető pénzről. A tízmilliós keretet úgy használhattuk fel, hogy egy szervezet csak egy pályázattal, azon belül is maximum 300 ezer forintot kaphat – mondja Kővári János, a természeti és emberi erőforrás bizottsági elnök.

Bár a rendelkezésre álló idő nem volt soknak mondható, így is több mint ötven igény érkezett be a pályázatra, s 44 szervezet nyert is, fejenként 170 és 300 ezer közötti összeget.

Vissza nem térítendő támogatásra hat kategóriában adtak be pályázatot a városhoz június elejéig. Idén is elsősorban olyan programokat támogatott a civilekből álló kuratórium, amelyek alkalmasak közösségek építésére, s középpontba állítják a környezettudatosságot.

A legtöbb pályázat a kertek, udvarok, terek növényesítésére és a játszóterek felújítására érkezett be. Jelentős számban tartottak igényt a támogatásra bölcsődék, óvodák, iskolák, de alapítványok, civil szervezetek is szép számmal jelentkeztek.

A várható beruházások között közösségi kertek épülhetnek például óvodákban, folytatódik a Balokány-liget fejlesztése immár padokkal, rendbe tehetnek egy elhanyagolt pécsbányatelepi parkot, s egy kulcsos házat is. Emellett olyan programokra is százezreket nyertek, mint művészeti, közösségépítő rendezvények, családi délutánok.

Frissítés: a Mandulafa Egyesület nem kapott támogatást a közgyűlésen.

Ők nyertek a pályázaton: