FEMA: nekimennek a németeknek

Már két hónapja is van annak, hogy Pécs első nagy bevásárlóközpontja – azok után, hogy évekig üresen állt – részben a tűz martalékává vált. Az épület kilencven százalékát birtokló hamburgi tulajdonos cég elkezdte a bontást, de ezt a magyar társtulajdonosok, jó okkal, megakadályozták. Ma úgy áll: ha megegyeznek, akkor tűnhet csak el a romos épület.

hirdetés

Jó ideje fogadja Pécsre az autópályáról és Horvátország irányából érkezőket a kiégett FEMA hatalmas épülete. A sivár látványt nyújtó szégyenfolt azonban még valószínűleg jó ideig rontja a városképet, ugyanis a bontást saját szakállára nem végezheti el a többségi tulajdonos.

A 11 ezer négyzetméteres komplexum több mint kilencven százalékát birtokló hamburgi cég július végén ugyanis nekiállt a bontásnak, de ezt a létesítményben üzlethelyiségekkel rendelkező magyar birtokosok leállíttatták. Ennek az az egyszerű oka, hogy a többségi birtokos a magyar üzletek szétbombázásával állt neki a munkának.

– Természetesen megállítottuk a bontást, hiszen ügyfeleimnek vagyona áll az épületben, a teljes komplexum eltüntetéséhez a magyar felektől is engedélyt kellett volna kérnie a hamburgi főtulajdonosnak, de ezt nem tette meg – magyarázza dr. Jandó Péter, a hazai tulajdonosok érdekeit képviselő pécsi ügyvéd.

A magyar tulajdonosok kezdeményezték a német félnél, hogy az tárgyaljon velük tulajdonuk sorsáról és a bontás során történt anomáliákról.

– Egyelőre válaszra sem méltattak bennünket, a német tulajt képviselő pesti ügyvédi iroda is csak annyit közölt, hogy levelünket lefordíttatta, s elküldte a hamburgiaknak. Fogy a türelmünk, így rövid időn belül kártérítési pert indítunk a történtek miatt – mondta Jandó.

Bár az ügyvéd arról nem beszélt, hogy mi lehet egy esetleges megállapodás vagy per után, a magyar felek valószínűleg belemennének, ha a németek visszavásárolnák tulajdonukat. Az is megoldás lehet, hogy a magyarok hozzájárulnak a bontáshoz, ha kártérítést fizet nekik a német fél.

Még tart a vizsgálat, hogy gyújtogatás volt-e

A hamburgi céget Winkler Mária, fővárosi ügyvéd képviseli. Munkatársa visszahívást ígért lapunknak, ám ez lapzártánkig nem történt meg. Azt szerettük volna megtudni tőle, mi a német fél álláspontja, s hogyan kárpótolja a magyar tulajdonosokat. Ők ugyanis abban a hiszemben vásárolták meg anno üzleteiket, hogy a FEMA működőképes marad. Később amiatt távoztak a házból, mert az üzletház elnéptelenedett, miután a németek nem tudták kinek kiadni a boltokat.

A Baranya Megyei Kormányhivatal az épület állagáról független igazságügyi szakértői véleményt kért. Ennek oka, hogy a többségi tulajdonos által készíttetett vélemény szerint az egész épületet le kell bontani. Ezzel szemben a kisebbségi tulajdonosok birtokában lévő vélemény a tűzben megsérült részeket emberi tartózkodásra alkalmatlannak nyilvánította, viszont a tűzkárt nem szenvedett épületrészek nem életveszélyesek, a hibák kijavíthatók.

Mindez a szakértői vélemény is befolyásolhatja az épület további sorsát.

[frame]

Gyújtogatás vagy sem?

A megyei katasztrófavédelem október közepéig meghosszabbította azt a vizsgálatot, amely választ adhat rá: szándékosan gyújtották-e fel az épületet vagy véletlen műve volt a tűzeset. A magyar tulajdonosokat viszont nem lepte meg a katasztrófa, az egyik, lapunknak név nélkül nyilatkozó birtokos azt mondta: a tűz jó ok a bontásra, a telek pedig jó helyen van, s legalább félmilliárd forintot érhet később, így még a szándékosság is kiderülhet.

[/frame]

 • Horváth -márton

  Érdeklödni szeretnék van e valmi bontási lehetéség vagy takirtás anyagaért szivesen meg álapodhatnák
  06308267810

 • vackor

  Előző hozzászólóval egyetértve még érdekelne mi tart hónapokig, hogy megállapítsák gyújtogatást történt-e vagy sem?

 • pécsi

  Gondolom, hogy a büntetésekből is kiveszik részüket az üzlettulajdonosok. Megint egy kis csoport akadályoz meg valamit, ami a közösség érdekét szolgálná. Érdeklődnék, hogy ők mit tettek a FEMA fennmaradásáért, állagmegóvásáért?