Forgalomkorlátozásokra kell számítani a kertvárosi bicikliút építése miatt

A pécsi önkormányzat célja, hogy a város, ezen belül Kertváros kerékpárhálózatát folyamatosan fejlessze, bővítse, kiegészítse, ezért több pályázatot is benyújtott.
A Nagy Imre út fejlesztése című projekt keretein belül a Maléter Pál utat az Expo Centerrel összekötő kerékpárút építése valósul meg, közben rendben zajlanak a Füzes dűlő és a Nyugati ipari út összekötésének munkálatai is. Azonban május 18. és 31. között forgalomkorlátozásokra kell számítani ezek miatt.

Nagy Imre úti szakasz

A Pécsi Városfejlesztési Nonprofit Zrt. előkészítette a Nagy Imre úti projektet, a kerékpárút kiépítésére és a Nagy Imre út Maléter Pál úti és a Keszüi úti csomópontja közötti útszakasz fejlesztésére a város több mint 300 millió (bruttó 324 228 706 forintot) forintot nyert el.

Közel másfél kilométernyi új kerékpár-útvonalat alakítanak majd ki a Maléter Pál úti csomóponttól egészen az Expo Centerig. A szakasz eleje a Maléter Pál út jelzőlámpás csomópontjánál véget érő, már meglévő bicikliúthoz, a szakasz vége pedig a pellérdi kerékpárutat a Füzes dűlővel összekötő kerékpárúthoz csatlakozik.

Szükséges továbbá a Nagy Imre úti szakasz felújítása is, mely szintén a projekt része.

A Nagy Imre út Maléter Pál úti és Keszüi úti csomópontja közötti nagyjából fél kilométeres szakaszon a nyomvályús burkolatot megszüntetik, és a jelentős járműforgalom terhelésnek enyhítésére a kötő- és kopóréteg teljes felújítására fog sor kerülni.

A munkák miatt május 18. és május 31. között tehát az alábbi munkákra és forgalomkorlátozásokra kell készülnünk:

A Megyeri úton a Kosárlabda Akadémia és a Pécs Plaza csomópontok között burkolatépítési munkák lesznek, a közvilágítást is megoldják ott. Számítsunk rá, hogy a munkagépek lassíthatják a forgalmat.

A Nagy Imre út, Keszüi út és Maléter Pál út közötti szakaszán május 25-től elindulnak az útburkolati munkák. A szakaszt 2 ütemre bontva újítják meg.

Az egyes ütemek tervezetten másfél-másfél hónapig fognak tartani.

Megújul az út kopórétege, áthelyezik a nyomtávban található víznyelőaknákat, valamint a biciklis fejlesztésekhez kapcsolódva új biztonságos kerékpáros-átvezetések készülnek.

A felújítás első ütemében a kivitelezési munkálatok miatt a Keszüi úti körforgalom és a Maléter Pál úti csomópont között a Nagy Imre út félpályás lezárására kerül sor május 25-étől, az átmenő forgalom egyirányúsítása mellett.

Az áthaladás kizárólag a Maléter Pál út irányából a Megyeri út felé haladóknak lesz biztosított, a Megyeri út irányából érkezőket a Varsány utca irányába terelik.

A terelési útvonal a következő: Keszüi út – Varsány utca – Maléter Pát út.

Időszakosan korlátozásokra lehet számítani továbbá az alábbi útcsatlakozásokban: Nagy Imre út – Melinda utca, Nagy Imre út – Sarolta utca, Nagy Imre út – Gyöngyös utca.

A tervezett korlátozások során a Nagy Imre út nyugati oldalán lévő Sarolta utca nevű buszmegállót felújítják, melyet ideiglenesen ismét a Lahti utcai megállóhoz helyeznek át.

A Nagy Imre út keleti oldalán lévő buszmegállók változatlanul üzemelni fognak.

A Nagy Imre út keleti oldali taxidrosztját az építés ideje alatt áthelyezik a Maléter Pál úttal párhuzamos belső útra.

Füzes dűlő és a Nyugati ipari út

A Füzes dűlő és a Nyugati ipari út összekötése kapcsán az alábbi korlátozások várhatók:

A projekt eredményeképpen megvalósul a közvetlen összeköttetés az Expo Center, Vásártér, Megyeri út, és a délnyugati elkerülő út között.

Az új 600 méteres Füzes dűlői szakasz javítja a munkaerő-mobilitást.

A pályázatnak köszönhetően a korábban megépült Pellérd-Pécs kerékpárút bevezetésére is lehetőség van. Így a pellérdi kerékpárút nyugati elkerülő úton való átvezetése és a Füzes dűlőn keresztül kiépülő út mellett kerékpárút építésre is sor kerül egészen az Expo Center – Megyeri út csomópontig tartó 1,2 kilométeren.

A Füzes dűlőben folytatódnak az útépítési munkálatok.

Az elkészült töltésszakaszokon útalap építése, padkarendezés, szegélyépítés, valamint vezetékek nyomvonalásása folyik a következő hetekben. Az építés ideje alatt a Füzes dűlőben, illetve a Nyugati ipari úton ugyancsak munkagépek lassíthatják időszakosan a forgalmat.

A pécsi önkormányzat a lakosság türelmét és megértését kéri a kivitelezések során.

hirdetés
Hirdetés