Főzzünk okoskütyükből!

Bizonyára mindenkinek vannak még olyan emlékei, vagy esetleg olyan pillanatai, amikor ül egy főzőműsor előtt és nagyban jegyzeteli az éppen elhadart receptet. Kár, hogy aztán a nagy körmölés közepette néha pont a lényeg vész el, a finom ételek elkészítésének menete. Szerencsére ma már segít az internet.

hirdetés

Az interneteléréssel bíró okostelefonok és tabletek egy lépéssel még közelebb hozzák a profi recepteket és így az ételek elkészítését is, hiszen ma már minden sztárszakácsnak van főzős alkalmazása, mellettük pedig megjelentek a mobilos fejlesztőcégek hasznos appjai is, amelyek tényleg olyan egyszerűvé teszik a sütés-főzést, amilyennek már rég lennie kellene. Nincs rohangálás a géphez, nincs keresgélés a laptopon, csak megnyitjuk ezeket és indulhat a konyhai munka. Ezek közül az alkalmazások közül szemezgettünk.

A következőkben ajánlott alkalmazások mindegyike angol nyelven fut, némelyik egyszerű rajzokkal és infografikákkal segíti ugyan az angolul nem beszélőket, de van olyan is, amelyhez már komolyabb nyelvtudás szükséges. Válogathattunk volna a magyar nyelvű alkalmazások közül is, de azok vagy csak egyszerű receptgyűjtemények, vagy csak gyenge klónjai az alábbiakban bemutatott appoknak. 

BBC Good Food

A BBC alkalmazása egy mobil szakácskönyvgyűjtemény
A BBC alkalmazása egy mobil szakácskönyvgyűjtemény

A BBC főzős-gasztronómiai magazinjának digitális formája ez, csak egy magazinnál kényelmesebb a telefonunkon gyűjtögetni és „megszivecskézni” a számunkra kedves recepteket. Az app segít bemutatni  az alapvető konyhai folyamatokat (pl.: tésztafőzés, rizsfőzés), valamint sok-sok tematikus szakácskönyv kapott helyet benne (pl.: sütemények, gyors kaják, vegetáriánus ételek, stb.), de ingyen csak egy „klasszikus” recepteket tartalmazó könyvet kaphatunk, a többi tartalomért fizetnünk kell nagyjából 400 forintot, attól függően, hogy milyen operációs rendszert használunk.

Big Oven

Helyettünk is kreatív a Big Oven
Helyettünk is kreatív a Big Oven

A Big Oven jelenleg a világ egyik legnépszerűbb receptgyűjtő oldala, közel 200 ezer recepttel kecsegtet, amelyeket az internet legjobb gasztrobloggerjeitől és főzőoldalairól „lop el” az alkalmazás. Azon túl, hogy átláthatóbb mint összevissza kutakodni a neten, a Big Ovent azért kedvelik annyian, mert akad benne egy olyan funkció, amellyel akár hetekre-hónapokra előre megtervezhetjük, hogy mi legyen a napi menünk. Ha a receptekkel előre teletoltuk a naptárat, már csak főzni kell, nincs kifogás.

Kitchen Stories

youtube
please specify correct url

Ez az app az egyik legszebb, legtisztább, legegyszerűbb mind közül, tipikusan azoknak való, akik a sószórót sem tudják használni, nemhogy egy serpenyőt. Kellemesen szájbarágós tanító-videókon keresztül ismerhetjük meg az alapvető konyhaművészeti fogásokat, a receptek lépéseit pedig a teljesen konyhaszűz kezek is egyből követni tudják majd, annyira átlátható az alkalmazás kezelőfelülete. Kapunk tőle napi recepttippeket, receptválogatásokat (pl.: 5 legjobb ilyen vagy olyan süti), ráadásul még az ételekhez szükséges dolgokat is összeválogatja nekünk egy bevásárlólistára.

Chefsteps

Séfnek képezhetjük magunkat A Chefsteps segítségével
Séfnek képezhetjük magunkat A Chefsteps segítségével

Az angol nyelvű Chefsteps nagyjából a Kitchen Stories ellenpárja lehet, már ha arról van szó, hogy milyen nehézségű, mennyire összetett recepteknek esünk neki a segítségével. A Chefsteps kiötlői ugyanis nem vesztegetik az időt a közönséges rántottával, nem ebből az appból fogjuk megtudni, hogy miként kell jó meleg vizet csinálni, viszont ha belemerültünk, akkor boldogan fogunk belevágni a másfél napig készülő marhaszegy, a fél napig sütögetett desszertek és egyéb csúcskategóriás ételek receptjeibe. Ha ez valakinek ijesztően hangzik, az jogosan rémül meg, de némileg nyugtatólag hat a tény, hogy az alkalmazás annyira közérthető (már annak, aki beszél angolul), annyira simán kezelhető, hogy a legapróbb lépéseket is csak nagy nehezen lehet elrontani vele.

Epicurious

Az Epicurious sokaknál alapvető kellék már a konyhában
Az Epicurious sokaknál alapvető kellék már a konyhában

Az Epicurious, akárcsak a BBC Good Food és sok más főzős alkalmazás, egy népszerű honlap terméke. Több mint 30 ezer receptet gyűjt egybe, az alapvető funkciók mellett azonban kiemelkedő, ahogy kreatív gyűjteményeket ajánl a felhasználónak (pl.: mit főzzünk, ha nagyobb társaság jön hozzánk, ha meglepetésvendég érkezik, ha alig van időnk, stb.). Igen hasznos és jó tippjei vannak azokra az esetekre is, ha glutén- vagy laktóz-, esetleg cukormentes ételeket kell főznünk, de van olyan receptkollekciója is, amely a zsír-, kalória- és szénhidrátszegény ételeket mutatja be. Ha szezonális zöldségeket és gyümölcsöket használnánk fel, már adja is a kajaötleteket. A legvagányabb viszont az, hogy összecsirizezett kézzel is tudjuk használni, hiszen van hangutasításos üzemmódja is.