GALÉRIA: így nézett ki Pécsről a részleges napfogyatkozás!

Sokan várták a nem mindennapi égi jelenséget a Zsolnay-negyedben: fiatalok és idősek, gyerekcsoportok is gyülekeztek a Planetárium Baráti Kör által kihelyezett speciális távcsövek mögött, hogy egy-egy pillantást vethessenek az égitest felé. Lapunk munkatársai is ott voltak, így helyszíni felvételeket tudunk mutatni azon olvasóinknak, akik lemaradtak a június 10-i részleges napfogyatkozásról. 

hirdetés
Uránia Mozi

Többek között dr. Gyenizse Péter, a Zsolnay-negyed planetáriumának előadója és egyben a Planetárium Baráti Kör elnöke várta az esemény iránt érdeklődőket. A szakember lapunknak már korábban érdekességeket árult el az égi csodáról, melyeket itt írtunk le.

Ugyan a kedvezőtlen, felhős időjárási viszonyok miatt a jelenségnek csak egy része volt megfigyelhető a naptávcsöveken keresztül, az összegyűlteknek így is páratlan élményben lehetett részük. Egyrészt megnézhették az eszközök segítségével, ahogy a Hold egy kis szeletet eltakart a Napból, másrészt érdekes előadást is hallhattak a folyamatról.

Ennek egy részét fel is vettük:

A fenti videóban Gyenizse Péter egy fotót is mutatott, méghozzá az emlékezetes, 1999-es teljes napfogyatkozásról, melyre egyébként a 2021-es alkalmon részt vevők közül is többen élénken emlékeztek. Egy idős hölgy lapunknak elmondta, ő 22 évvel ezelőtt vízparton nézte végig, ahogy az ég elsötétedik.

Nevetve hozzátette, akkor olyannyira megszűnt egy időre a napfény, hogy még a szúnyogok is előrajzottak.

Egyébként 2081 szeptemberében lesz a következő teljes elsötétülés, 2022 októberében pedig újabb részleges napfogyatkozásra kerül sor.

Galériánk a mai eseményről:

Telefonnal, a naptávcsövön keresztül készített fotóink:

Több képet jelenített meg az Időkép.hu is, például Pécsről.