Gandhi: a név kötelez Pécsen is

A világhírű indiai vezető születésének 147. évfordulóján tartottak ünnepséget a pécsi Gandhi Gimnáziumban, az eseményre a diákok zenés-táncos produkciókkal készültek. Az esemény során a köszöntő beszédekben elhangzottak a Gandhi által képviselt értékek, az emberi szabadságjogok tisztelete vallásra, fajra való tekintet nélkül.

hirdetés

Sokadjára is lerótták tiszteletüket a Gandhi tanulói a névadó indiai vezető emléke előtt. Az eseményen a városvezetés képviseletében Girán János alpolgármester és Decsi István önkormányzati képviselő volt jelen. Az ünnepség díszvendége India magyarországi nagykövete, Rahul Chhabra volt.

gandhi jubileum, hl02
Decsi István és Girán János az ünnepségen

A nagykövet beszédében megköszönte a meghívást, majd a diákokhoz fordulva Gandhi életéről mesélt.

gandhi jubileum, hl01
Az indiai nagykövet Gandhi életéről mesélt a diákoknak

Beszédében hangsúlyozta, minden tanuló legyen büszke arra, hogy egy olyan intézményben tanulhat, amely Gandhi nevét viseli, hiszen az indiai vezető egyedülálló alakja volt a 20. század történelmének.

Az iskola igazgatónője, Déri Ildikó azzal kezdte: a név kötelez. A Gandhi által képviselt értékeknek helye kell, hogy legyen az iskola falai között, ugyanúgy, ahogyan az oktató-nevelő munkában: az erőszakmentesség, a tolerancia, a kölcsönös megértés, az emberi alapvető szabadságjogok tiszteletben tartása.

gandhi jubileum, hl04
Színes produkciók tarkították a megemlékezést

A diákoktól is ezen értékek betartását várja el, azt, hogy saját sorsuk mellett hazájuk és minden embertársuk sorsáért is felelősséggel tartozzanak.