Gyorsított eljárásban utasították ki a migránsokat

Három migránst gyorsított bírósági eljárásban két évre utasított ki Magyarországról a Pécsi Járásbíróság szombaton. Az egy szír és két iráni férfi hónapok óta utazott, Németországba akarnak menni.

hirdetés

Payam (24) a rapper, Mujtaba (24) a hontalan, Ismail (21) a háború elől menekülő szír – ők hárman voltak azok, akik Beremend közelében másztak át a határzáron.

A 3 migráns várja az ítéletet
A 3 migráns várja az ítéletet

Ismail azt mondta, hogy a háború és az ISIS elől menekül a szokásos, balkáni útvonalon. Ennél több nem derült ki róla.

Mujtaba Iránból ékezett, Azerbajdzsánon és Törökországon keresztül, ami csaknem 900 ezer forintnyi eurójába került.

– Elegem lett az országomból, ahol azért nincs állampolgárságom, mert nem tudni ki az apám, vagyis hontalan vagyok, ezért gondoltam, hogy új hazát keresek – mondta a férfi a bíróságon.

Payam is Iránból jött, neki majdnem másfél millióba került az út, de ő közben hamis görög iratokat is szerzett – bár ezekkel gyorsan lebukott.

– Zenész vagyok, egyetemet végeztem, rap zenével akartam foglalkozni. Teheránban nem lehet, ezért gondoltam, hogy szerencsét próbálok Németországban és áttérek a katolikus hitre.

Horvátországba, majd Szerbiába deportálják őket
Horvátországba, majd Szerbiába deportálják őket

A három férfit egy embercsempész szállította a Slavonski Brod-i menekülttáborból a magyar határhoz, ő mondta el nekik, hogyan kell átjutni a kerítésen. Ám hiába jöttek át, Beremenden őrizetbe vették őket, miután angolul kérdezősködtek, hogy hol találnak taxit.

A migránsok ugyan vallomást tettek a bíróságon, de nem tudni, hogy igazat mondtak-e és az sem biztos, hogy valódi nevük szerepel az iratokon.

A bíró a tárgyaláson azt mondta: „Vegyék tudomásul, hogy ez nem az az ország, ahol át lehet mászni kerítéseken, sem magán-, sem az állam kerítésein.”

A migránsokat Horvátországba fogják deportálni, onnan pedig Szerbiába.  Két évre utasították ki őket, ha addig visszatérnek akkor akár három év börtön járhat nekik.