Győry Emilt búcsúztatják

Röviddel 79 éves kora előtt hunyt el a Pécsi Nemzeti Színház egykori kiváló művésze, Győry Emil. A Jászai-díjas színészt számos darabban és több filmben is láthatta a nagyérdemű, összesen 24 éven át dolgozott a város teátrumában.

hirdetés

Győry Emil az egykori Jugoszlávia magyarok lakta területén, Pélmonostoron született 1937. augusztus 10-én. Gyermekkorában települt át családjával Pécsre. A pécsi Nagy Lajos Gimnáziumban érettségizett 1955-ben. A Színház- és Filmművészeti Főiskola elvégzése után 1961-ben Békéscsabára szerződött, 1963-tól a Szolnoki Szigligeti Színház, majd 1964 és 1988 között a Pécsi Nemzeti Színház tagja volt, egyben a Magyar Rádió Pécsi Stúdiója szerb-horvát tagozatának munkatársaként dolgozott.

1988 óta ismét a Szolnoki Szigligeti Színház művésze. 1993-tól – a rövid életű – Művész Színház társulatának a tagja volt. Különös orgánummal megáldott színész, akinek értelmi és érzelmi összhangban lévő játéka tudatos szerepformálás eredménye.

Győry Emil

A pécsi közönség többek között Shakespeare, Csehov, Dosztojevszkij, Molière, Ibsen darabjaiban láthatta, de komolyabb filmszerepei is voltak. Feltűnt a Szarvassá vált fiúk, az Anyám könnyű álmot ígér, a Sacra Corona című mozikban. A Kínai védelem című magyar-német-román filmben nyújtott alakításáért a Soch-i Nemzetközi Filmfesztiválon elnyerte a legjobb férfiszereplő díját.

Az 1974-ben Jászai-díjjal kitüntetett művészt a Pécsi Nemzeti Színház saját halottjának tekinti, mély fájdalommal búcsúzik tőle a társulat augusztus 5-én délután egy órakor. A megemlékezésen beszédet tart Rázga Miklós, a Pécsi Nemzeti Színház igazgatója.