Gyümölcsöt kapnak a pécsi gyerekek

Ebben a tanévben is folytatódik az uniós finanszírozású Nemzeti Iskolagyümölcs-program, melyben Pécsen 22 általános iskola vesz részt. A projekt célja, hogy a gyerekek hozzászokjanak az egészséges táplálkozáshoz, valamint több gyümölcsöt fogyasszanak.

hirdetés

A kezdeményezésben idén már nem csak az alsó tagozatosok, hanem az ötödik és hatodik évfolyamos diákok is részt vesznek. A tanulók hetente egy alkalommal kapják meg az egész hétre szánt friss gyümölcsöt, valamint száz százalékos gyümölcslevet.

– Nagyon sikeres az iskolagyümölcs-program,  az intézmények várják, a gyerekek pedig szeretik a friss gyümölcsöt – mondta Páva Péter, a pécsi tankerület vezetője. – Eleinte még nem rajongtak érte a diákok, de már igénylik.

22 iskola vesz részt a programban Pécsen

A gyümölcsöket és a leveket a pécsi intézményeknek egy danicpusztai termelő szállítja, a termékek minőségével az iskolák is nagyon elégedettek. A tankerületnél figyeltek arra, hogy mindenképp a megyéből érkezzenek az egészséges finomságok.

– Körtét, almát és száz százalékos ivólevet kapnak az intézmények, két utóbbit minden időszakban, még télen is, kiváló minőségben szállítják – tette hozzá Szücs Károlyné, a Klebersberg Intézményfenntartó Központ Pécsi Tankerületének pénzügyi referense.

A program célja, hogy a tanulók több gyümölcsöt fogyasszanak, és ez által hozzászokjanak az egészséges táplálkozáshoz is. Így csökken az elhízás kockázata, valamint megelőzhető számos betegség kialakulása.

– Természetesen arról sem szabad elfeledkezni, hogy nagyon sok családban nem telik gyümölcsre, ezt is szem előtt tartva vágtunk bele a programba – fogalmazott Páva Péter.

Baranya megyei termelőtől származik a friss gyümölcs

Az elmúlt évek sikerén felbuzdulva, egyébként idén még több intézmény csatlakozott a Nemzeti Iskolagyümölcs-programhoz. Pécsen már 22 általános iskolában járulnak hozzá, hogy a gyerekek legalább heti egy alkalommal almát, körtét és száz százalékos gyümölcslevet fogyasszanak.