Ha nem süt a Nap, akkor is jó lesz a pécsi naperőmű?

Pécs hamarosan napelem-fővárossá fog válni egy új, nagyszabású beruházásnak köszönhetően. Összeszedtük, hogy miért is jó ez az fotovoltaikus napelemrendszer, hogy milyen előnyeit élvezhetjük majd.

hirdetés

Mint azt nemrég megírtuk, Pécsen már épül az a napelemmel működő erőműpark, ami Közép-Európa egyik legnagyobb ilyen létesítménye lesz. A Tüskésrétre tervezett, 5 milliárd forint összértékű fotovoltaikus rendszer kiépítését az MVM Hungarowind kezdte meg.

Így néz ki egy napelempark
Így néz ki egy napelempark

A erőmű közel 2000 négyfős család egész éves energiaigényét képes lesz előállítani, a tervek szerint annyi szén-dioxid-kibocsátást lehet majd megtakarítani a segítségével, mint amennyit egy autó több mint 40 millió kilométeren át termel.

Németországban létezik hatvanhektáros park is
Németországban létezik hatvanhektáros park is

De miért éppen napenergia? Mit tud ez a technika, hogyan működnek a napelemek és miért olyan előnyösek? A napelemek – szakszerűbb, de csúnyább nevén a fotovoltaikus rendszerek – napfénnyel működnek, nem pedig közvetlen napsugárzással, tehát borult időben is számíthatunk rájuk.

A nap energiája elektromos energiává alakul, ez az elektromos energia pedig pontosan ugyanolyan, mint amit bármelyik szolgáltatótól vásárolunk. Épp ezért – eltérően a napkollektoros rendszerektől – a fotovoltaikus megoldás az összes mindennapos használatban lévő elektromos kütyünket el tudja látni a szükséges krafttal.

Épül a gazdaságos energiaforrás
Épül a gazdaságos energiaforrás

A technológia lényege, hogy bizonyos félvezető elemek, mint például a szilícium, a megfelelő technológiával tudatosan szennyezve „érzékennyé” válnak a fényre, azaz atomi szinten töltésszétválás és így szabad töltéshordozók jönnek létre, amelyek összegyűjtve energiaforrásként hasznosíthatók.

A fotovoltaikus úton előállított energia költsége csak a beruházás mértékétől és milyenségétől függ, optimális esetben – főleg, ha egy olyan léptékű beruházásról beszélünk, mint a pécsi – a használatbavételük után a felhasználók függetlenednek az energiaszolgáltatók által bedobott időszakos árváltozásoktól, és megtakaríthatunk jelentős mértékű üzemköltséget is.

A városvezetők bejelentik a napelempark elkészülését
A városvezetők bejelentik a napelempark elkészülését

A megépítésüket tekintve nagyon praktikusak, hiszen könnyű a már meglévő tetőszerkezeten elhelyezni őket, nem igényelnek mélyépítési munkákat, sőt még építési engedély sem kell a felhúzásához. További remek tulajdonságuk, hogy totális csendben működnek, és ha minden jól megy, karbantartást sem nagyon igényelnek.

Persze az egyik legfőbb pozitívumról sem feledkezhetünk meg. Az ilyen napelemeknek hála ugyanis nem bocsátunk ki szén-dioxidot, nem pumpáljuk az üvegházhatást gerjesztő gázokat a levegőbe.