Ha pécsi kutyafuttatót javítgatna, így tegye!

A Rókus dombi futtatón nincs villany

A rendszeresen megrongált, vagy a fejleszteni kívánt pécsi kutyafuttatókat nemcsak a városüzemelési társaság, de sok esetben a lelkes kutyás közösség javítja, vagy hozná rendbe. Nézzük, mi kell ehhez!

hirdetés

Pécsett egyelőre 14 darab „hivatalos” városi felügyelet alatt álló kutyafuttató van, emellett továbbiak kiépítését is tervezi a városvezetés. Ezek mellett szerte a városban futhatunk bele amolyan „maszek”, civilek által üzemeltetett futtatóba. A közös ezekben az ebek számára kijelölt kisebb-nagyobb területekben az – nyilván a kivételek tiszteletet érdemelnek –, hogy rendszeresen megrongálják őket.

A kutyák boldogsága a lényeg
A kutyák boldogsága a lényeg

Korner Zsuzsanna, a pécsi Kulturált Állattartásért és Tiszta Környezetért Egyesület elnöke lapunknak elmondta, hogy a város kutyafuttatói a célnak megfelelnek. A kutyatartók, akik napi szinten járnak a futtatókra, alkalmanként a városüzemeltetési társaság munkáját kiegészítve javítják is a tönkretett, leszakított ajtókat, kerítéseket.

 

A Rókus dombi futtatón nincs villany
A Rókus dombi futtatón vannak problémák, de a kutyák ettől még jól elvannak

Kérdésünkre Korner Zsuzsanna elmondta, hogy a kutyás közösségek esetében szerte a városban tapasztalható, hogy ha a futtatójukban kár esik, vagy ha valamit változtatni, fejleszteni szeretnének, összefognak a cél érdekében.
Legutóbb a Szaturnusz utcai kutyafuttató gazdijai vágtak bele önálló szépítési-javítási munkákba, a Nevelési Központnál található futtatóra pedig – melyet nemrég újítottak fel – a lelkes kutyatartók készítettek egy padot, ugyanis keveselték azok számát. De hasonló összefogásról lehet hallani a Rókus dombon található futtató közösségénél is.

Ezen a futtatón komoly problémát jelent – főleg télen és késő ősszel –, hogy nincs világítás. A futtatót használó közösség meg tudná oldani a világítás odavezetéséhez szükséges munkálatok egy részét. Az ilyen és ehhez hasonló esetekben (akkor is, ha pályázaton nyerték a felújításra az összeget) a fejlesztési kérést és igényt, valamint a gazdik hozzájárulásának részleteit el kell juttatni a Városüzemeltetési Főosztálynak vagy a BIOKOM-nak – mondta Lóczi Szidónia a BIOKOM Nkft. sajtófelelőse. Maguktól a munkákba nem foghatnak bele, csak így tervvel és engedéllyel.

A kertvárosi futtatót is a gazdik szépítették
A kertvárosi futtatót is a gazdik szépítették

De vajon meddig mehet el egy kutyás társaság, ha meg akarja könnyíteni a saját dolgát, és kicsit szépítene, javítgatna az adott futtatón? Lóczi Szidóniától megtudtuk, hogy gyakorlatilag bármeddig, viszont az ilyen felújítások során a tervezés és a kivitelezés minősége egyformán lényeges. Közterületi és adott célú használatra megfelelőnek kell lennie bárminek, amit a futtatón módosítanak, nem ronthatják semmilyen építészeti vagy műszaki megoldással a városképet, és természetesen nem lehet balesetveszélyes dolgokkal sem ellátni a futtatót.

Ha pedig sikerült a munkát rendben befejezni, az új helyet hivatalosan is át kell adniuk majd az önkormányzat számára, aki azt tovább is adja az azt üzemeltető Biokomnak, vagy akár egy civil szervezetnek.