Ha úgy halad az oltás, mint az elmúlt egy hétben, pénteken nyithatnak a teraszok

Ha a vakcináció hétnapos csúszóátlagát nézzük, erősen valószínű, hogy pénteken már nyitva lehetnek a vendéglátóhelyek teraszai.

hirdetés
Uránia Mozi

A vendéglátóhelyek teraszainak, kerthelyiségeinek nyitása az azt követő napon történhet meg, amikor a beoltottak száma eléri a 3,5 milliót – döntött korábban a kormány.

A teraszok reggel 5-től este fél 10-ig lehetnek nyitva, a vendégeknek nem kell maszkot viselniük

Jelenleg (vasárnap) 3.252.579 beoltottnál járunk, ami azt jelenti, hogy a 3,5 millióhoz hiányzik még 247.421 oltás.

Az Átlátszó Koronamonitora szerint a hazai vakcináció hétnapos csúszóátlaga 59.526, azaz előreláthatóan, és a mai, vasárnapi, a szombathoz hasonlóan valószínűleg átlag alatti oltásszámmal kalkulálva négy napnál biztosan többre, de öt napnál kevesebbre lesz szükség a 3,5 millió eléréséhez. Csütörtökön nap közben tehát meglehet a nyitáshoz szükséges számú beoltott, így pénteken nyithatnak a teraszok, kerthelyiségek.

A lapunk által megkérdezett pécsi vendéglátósok is erre számítanak, ettől függetlenül egészen bizonyos, hogy nem mindenki nyit majd ki azonnal, hiszen a féléves leállás miatt munkaerőgondok és egyéb problémák is lehetnek a vállalkozásoknál, továbbá az időjárás is közbeszólhat. Arról nem is beszélve, hogy a tavaszi és a mostani zárlat miatt sok hely végleg bezárt.

Volt olyan pécsi vendéglátós, aki azt mondta lapunknak, bár örül a közeli nyitásnak, lehet, hogy egy hónapot még lehetett volna várni addig, amíg a járvány lecseng. Egy másik vállalkozó is úgy fogalmazott, egyáltalán nem biztos benne, hogy itt az ideje az nyitásnak, ráadásul nem biztos, hogy a teraszok forgalma behozza majd azoknak az alkalmazottaknak a bérét, akiket most pluszban fel kell venni. Ettől függetlenül a vendéglátósok egyöntetűen úgy nyilatkoztak, a nyitás reményt ad a szektornak a túlélésre.

Pécsett is hamarosan nyithatnak a teraszok, így készülnek a vendéglátósok!

Jelenleg, az Időkép előrejelzése 15 fokot, enyhe, eső nélküli hidegfrontot, szeles időt mond péntekre, hétvégére pedig 17-18 fokot, szintén csapadék nélkül, azaz elvileg minden adott ahhoz, hogy újra élet költözzön a pécsi teraszokra.

A Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke szerint a jövő hét végére mindenhol biztonságosan újra lehet nyitni a teraszokat, és ha jó idő lesz, nagy forgalom várható. Kovács László a “köztévé” vasárnapi műsorában arról beszélt, hogy a mintegy féléves leállás után most az árukészlet leltárazása, selejtezése, újratöltése, a személyzeti létszám feltöltése és egy alapos takarítás, fertőtlenítés a feladat. Kovács László az MTI szerint rámutatott: a zárás alatt az átlagos forgalom nem volt magasabb 15-20 százaléknál. Csak az ételkiszállítás tartotta életben a szektort, de sokan, főleg vidéken nem tudtak ezzel élni, nem volt értelme nyitva tartaniuk. Azoknak azonban, akik a nehézségek ellenére is megtartották dolgozóik jó részét, most helyzeti előnyük van – fogalmazott.

Fontosnak nevezte, hogy a vendéglátósok rábeszéljék dolgozóikat a koronavírus elleni oltásra. Kovács László szerint több szempontból is felelőtlenség úgy kinyitni, hogy a dolgozók nincsenek beoltva. Hiszen ha valaki beviszi a fertőzést, azt a kollégái és a vendégek is elkaphatják, és akár karantén alá is kerülhet a személyzet, ami a működést veszélyeztetheti. Egy ilyen helyzet ráadásul a vendégekben is bizalmatlanságot kelthet – vélekedett. Az ipartestületi elnök reményeit fejezte ki, hogy az egészségügyi dolgozók és a pedagógusok után a vendéglátásban és a turizmusban dolgozók is előnyt élvezhetnek majd az oltásnál.